Порвоо - северно градче с уникална атмосфера

Ако сте от хората тип „badass“, то ноември е прекрасен месец, а Финландия е една чудесна дестинация за екскурзия.

Ако имате късмет, дори може да уцелите последния топъл и слънчев ден. Е, аз успях да го уцеля.

porvoo (8)

Дестинацията ни е Порвоо, това е малко градче на около 50 км от Хелзинки (столицата на Финландия). Порвоо е разположен на брега на Балтийско море, но по-голямо вълнение у посетителите сякаш буди местната малка река, чието устие минава през града, а от двете му страни са разположени красиви къщи.

[caption id="attachment_25188" align="alignnone" width="2016"]Характерни дървени къщи край устието на местната река Характерни дървени къщи край устието на местната река[/caption]

porvoo (5)

Тук можете да се разхождате спокойно по малки калдъръмени улички, по които ще срещате постоянно живеещите хора в Порвоо (близо 700 души), свикнали на туристи.
В градчето има кафета, ресторанти, много магазини за сувенири, музеи и дори малък цех за шоколад, който силно препоръчвам да се посети – аз си тръгнах с над 2 кг. шоколад.

Съвсем наблизо се намира и старата ЖП Гара. Сградата е построена в края на 19-ти век, а в самата сграда е поместен магазин, откъдето можете да си купите старинни аксесоари. Недалеч ще видите още художествена галерия и лятно кафе.

porvoo (9)

porvoo (10)

Градът е построен, като са спазвани строгите правила на средновековната архитектура, така че почти всички стари сгради в Порвоо могат да се нарекат исторически паметници. Порвоо е идеалният пример за това как старото може да се преплете по изящен начин с нови тенденции, като същевременно запази уникалната си атмосфера от век и половина назад.

porvoo (3)

За финал, любимата ми снимка, която е доста обработена, но безкрайно красива.
Ако отидете в летните месеци, ще видите точно такива цветове:

porvoo (2)

За Габриела
Avatar