Порвоо - северно градче с уникална атмосфера

Ако сте от хората тип „badass“, то ноември е прекрасен месец, а Финландия е една чудесна дестинация за екскурзия.

Ако имате късмет, дори може да уцелите последния топъл и слънчев ден. Е, аз успях да го уцеля.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

porvoo (8)

Дестинацията ни е Порвоо, това е малко градче на около 50 км от Хелзинки (столицата на Финландия). Порвоо е разположен на брега на Балтийско море, но по-голямо вълнение у посетителите сякаш буди местната малка река, чието устие минава през града, а от двете му страни са разположени красиви къщи.

Характерни дървени къщи край устието на местната река
Характерни дървени къщи край устието на местната река

porvoo (5)

Тук можете да се разхождате спокойно по малки калдъръмени улички, по които ще срещате постоянно живеещите хора в Порвоо (близо 700 души), свикнали на туристи.
В градчето има кафета, ресторанти, много магазини за сувенири, музеи и дори малък цех за шоколад, който силно препоръчвам да се посети – аз си тръгнах с над 2 кг. шоколад.

Съвсем наблизо се намира и старата ЖП Гара. Сградата е построена в края на 19-ти век, а в самата сграда е поместен магазин, откъдето можете да си купите старинни аксесоари. Недалеч ще видите още художествена галерия и лятно кафе.

porvoo (9)

porvoo (10)

Градът е построен, като са спазвани строгите правила на средновековната архитектура, така че почти всички стари сгради в Порвоо могат да се нарекат исторически паметници. Порвоо е идеалният пример за това как старото може да се преплете по изящен начин с нови тенденции, като същевременно запази уникалната си атмосфера от век и половина назад.

porvoo (3)

За финал, любимата ми снимка, която е доста обработена, но безкрайно красива.
Ако отидете в летните месеци, ще видите точно такива цветове:

porvoo (2)

За Габриела