Хамбург - мостове, архитектура, зеленина и още нещо

Хамбург е вторият по големина град в Германия и осмият в Европейския съюз. Градът е разположен на мястото, където реките Алстер и Биле се вливат в река Елба. В центъра на града плавателният канал Алстер е изкуствено преграден и образува едноименно езеро, а многобройните реки и канали се пресичат само на 110 километра от делтата на Елба в Северно море. Населението на удивителния пристанищен град е над 1,7 милиона души.

hamburg-202135_1280


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Хамбург е голям транспортен център и един от най-добре развитите големи градове в Европа. Почти няма посока, в която мястото да няма своите постижения и да не търпи изключително развитие. Превръща се в медиен център, благодарение на развитието на големи медийни корпорации като радио и телевизионния оператор Norddeutsche Rundfunk и издателите Gruner + Jahr и Spiegel-Verlag. Инсталациите и съоръженията на Airbus, Blohm + Voss и Аурубис го правят и голям индустриален център. В Хамбург се намира седалището на втората най-стара банка в света Berenberg Bank, което го поставя и в редиците на големите финансови мегаполиси.

hamburg-328374_1280

На фона на това развитие, градът е и привлекателна туристическа дестинация. Той се класира на 16-то място в световната класация за добър град за живеене. През юли 2015 година известният исторически квартал на града със складовете, разположени по пристанището – Speicherstadt, влиза в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Друга важна забележителност, която можете да видите само в Хамбург, е най-голямата железница-модел в света – Миниатюр Вундерланд.

skladove-hamburg-166620_1280
kontorhaus-346379_1280

Градът ще ви впечатли със сериозна архитектура, която разполага с широк спектър от стилове и само няколко небостъргача. Шест са кулите, които разчупват градската панорама – тези на петте основни църкви в града и кулата на кметството. През 19 век една от църквите – “Св. Никола”, е била най-високата сграда в света. През Втората световна война бива разрушена и в последствие реставрирана, но днес не е действащ храм, а мемориален паметник на войната. Най-високата сграда, която надскача хоризонта, е тази на телевизионната кула, наречена на Хайнрих Херц. Височината на сградата е 279,8 метра.

tv-hall-hamburg

Друга сграда, която задължително ще привлече вниманието ви, е т.нар. The Chilehaus – офис сграда на 10 етажа, построена около 1920 година като типичен пример на експресионизма. Голяма, ъглова и тухлена, сградата има наистина интересна архитектура.

Chilehaus-hamburg-852886_1280 chile-house-1115590_1280

Сградата на кметството пък е пример за нео-ренесансова архитектура, завършена през 1897 година. Фасадата има за цел да изобрази величието на Хамбург като имперски град, част от някогашната римска империя.

city-hall-hamburg-111846_1280

Освен че е град на архитектурните чудеса, Хамбург изобилства от паркове. Зелените пространства са пръснати из целия град – пищна зеленина, наситено сини езера, фонтани и алеи, които представят красотата на природата в оживената градска среда. Други забележителности на Хамбург са пристанището, мостът Кьолбранд, старият и новият тунел под Елба, рибният пазар, зоопаркът Хагенбек – първата зоологическа градина в света без клетки за животни.

park-hamburg-55272_640 park-hamburg-55290_640

Не е случаен фактът, че Хамбург се развива многостранно, във всички индустриални, търговски, производствени и други направления. Градът предлага за всеки по нещо, а за някои – и по повече. Не можете да пропуснете нищо и нищо няма да ви липсва, ако решите да прекарате следващата си почивка в този прекрасен пристанищен град.

building-275233_1280 horizont-hamburg

източник: wikipedia
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!