Фарът на Шабла

По време на лятното слънцестоене около 21 юни, посетихме едни от най-интересните места по северното българско Черноморие. Бяхме в Шабла. Там е единственото официално регистрирано рибарско селище в България, на име Кария. Строежът му започва през 1998 г. по архитектурен проект за едно и двуетажни вилички, кацнали на самия бряг. Селището е с улици, макар и безименни, с мънички цветни дворчета.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

 

Фарът на нос Шабла е най-старият и най-висок у нас – цели 32 метра. Преди няколко години уникалното съоръжение навърши 150 години. Боядисан в червено и бяло, той повече от век и половина указва пътя на мореплавателите в Черно море. Фарът предпазва корабите от сблъсък с подводни рифове, както и от затъване в плитчините между Шабла и Тюленово. Бялата му светлина просветва три пъти на всеки 25 секунди, като при добра видимост се забелязва от разстояние 17 морски мили.

 

Шабленци с гордост твърдят, че притежават умалено копие на едно от седемте чудеса на древния свят – Александрийския фар. 132 са стъпалата, които водят до халогенния прожектор, който стои на неизменна вахта и осветява пътя на корабите. Гръмоотводът на фара е с позлатен връх. Стените му са дебели 1,20 метра и дори през зимата в помещението не прониква студ. Паленето и гасенето на фара зависи от изгрева и залеза на Слънцето.

 

В стените на кулата преди повече от 10 години е вградено послание за бъдните поколения. Посланието на пазачите трябва да бъде отворено не по-рано от 2056 г. Посетихме и най-атрактивното заведение “При бай Пешо” прочуло се с хубавата рибена чорба, рекламирана от самия кулинар Ути Бъчваров.
През 2014 година в близост до фара е изграден своеобразен масонски храм на открито. Паркът с масонски символи и елементи е дело на арх. Кристиян Маркулев. Пирамидите, колоните, шахматния под, отвесите – всички тези елементи, които присъстват в храмовете на масоните – са намерили мястото си на най-източната точка на Черноморието. В информационната табела към обекта също са изброени много ключови за масонската лексика термини – „Велик Изток“, „Светлината“, споменава се празникът Еньовден – основният празник на масоните.

 

Проектът, който на пръв поглед е нещо като градски парк, е изграден по европейска програма за благоустрояване на селището. Авторът не споменава за някаква връзка на масоните с мястото, просто иска да покаже връзката между геометричните елементи, фалическото стърчене на фара и пътеките около него, като твърди, че важен е пътят, не толкова целта. Вдъхновен от правите линии на фара, от пирамидата на върха му, от връзката между космическото и човешкото, той преплита по уникален начин всички тези елементи и символи. Ефектът е поразителен.

За Николай
Изкушени от вечния порив да търсим и намираме, ние се отправяме на далечно пътешествие към непознати земи, покоряваме непристъпни върхове, хвърляме се в студените, дълбоки води на неизвестното, стъпваме с боси крака по пясъка на девствени плажове, за да изследваме нови и нови светове. Човешкият стремеж към познание ни отвежда на различни места, попиваме от културата на чужди народи, за да разберем по-добре другите и себе си. Така се носим по вълните на живота и пътувайки към своя свят, откриваме истински стойностните неща, заради които си заслужава да се впускаме в нови приключения, които вдигат адреналина, отварят сетивата и пронизват сърцата ни всеки ден, всеки божи ден до края на дните ни. Още от мен четете тук: nikolaynanchev.blogspot.com