Турският хляб екмек перфектно допълва вкусотиите на скара

Турската кухня е известна със своите вековни традиции и вкусни гозби. На голяма почит са световноизвестните им сладки изкушения, но не по-маловажно място заемат и месните ястия, особено когато са приготвени на скара. Перфектното допълнение към тях е традиционният турски хляб екмек – съседите ни са изявени любители на хляба, като дори държат световния рекорд на Гинес за страната, в която се консумира най-много от него годишно на глава от населението: почти 200 кг.

Екмекът не е труден за приготвяне, така че можете и вие да си го изпечете вкъщи. Ето какви продукти ще са ви нужни за една от многобройните различни рецепти за екмек:


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

500 г брашно
350 мл вода
10 г сол
1 лъжица трапезен зехтин
10 г захар (или 2 лъжички мед)
пакет суха мая (или половин кубче обикновена)
1 яйце за намазване, сусам и ким за поръсване

Смесете добре всички съставки и мачкайте десетина минути, докато тестото може да се оформя. Прехвърлете го в намазан с олио съд и го оставете да втаса около час и половина. След това го сложете върху хартия за печене, разбийте яйцето заедно с лъжичка вода и го намажете добре. Оформете дупки с пръстите си и поръсете с ким и сусам. Оставете да втаса още двайсетина минути и след това опечете на температура 250° C.

Слагайте кебапчета, кюфтета и пържолки на скарата и да ви е сладко! 🙂

Тагове

Кухня хляб
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!