Триест – очарователната история на много култури

Триест се намира в североизточна Италия и е центъра на региона Фриули – Венеция Джулия. Разположен в близост до границите със Словения и Швейцария, градът се оказва място, на което през вековете са се срещали много националности и техните култури. Днес е важно пристанище в Триесткия залив и привлича туристите със своите замъци и средновековни красоти.

trieste-1


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Историята разказва, че Триест е основан още през 177 г. преди Христа под влиянието на римляните. Счита се за най-старата част от Хабсбургската монархия, а по времето на Австро-Унгарската империя е четвъртият по големина град след Виена, Будапеща и Прага.

През вековете градът заема важно място не само като пристанище, търговски и исторически център, но и като средище, в което много писатели, поети, художници и хора на изкуството намират своето вдъхновение и уединение.

trieste-2

Придобива славата си на мултикултурен град, тъй като в Триест се е говорело на немски, хърватски, словенски, иврит, гръцки, унгарски и италиански. Днес от това разнообразие е останало съвсем малко, но спокойно бихте могли освен на италиански, да се разберете с местните и на словенски или хърватски. Многонационалното средище на брега на Адриатика вече е част от историческите страници и сведения, но това не е повод Триест да загуби някогашното си очарование.

trieste-3

Днес градът привлича със своите средновековни замъци Мирамар и Сан Густо. Красиви градини, езера, адриатически бряг, останки от римско време, църкви и катедрали също радват окото на посетителите.

trieste-4

trieste-4-2

trieste-4-3

Жителите на Триест са известни като любители на удоволствията. Наричат ги „неаполитанците на Севера“ заради вкуса си към живота и неговите глезотии. Доказателство са множеството пицарии, дюкяни и ресторанти – типични за италианците местенца, на които с една хапка да усетите вкуса на удоволствието чрез уникалните ястия или аромата на домашното вино.

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!