Традиции по Коледа и Нова година в Гърция

Неслучайно именно Древна Гърция се смята за „люлка на цивилизацията“ – историята на тази древна страна се простира няколко хиляди години преди нашата ера. Гърция е страна, която е буквално културен рай и впечатлява целогодишно милиони туристи със своя бит и история.

Гръцките коледни и новогодишни традиции са много тясно свързани с религията. Елхата се подрежда задължително на 24 декември и се разваля дванадесет дни след това, веднага след Фота (по нашему Йордановден). На Бъдни вечер вечерята е сходна като българската – приготвя се обреден хляб с оформен отгоре кръст, сервират се още ошав, боб, сладки и др. В последните години масово на трапезата навлиза и коледната пуйка.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Дядо Коледа в Гърция се нарича Свети Василис, който е и любимият светия на гръцките деца, а коледната елха си съперничи с коледно корабче, тъй като Гърция е страна със силни традиции в корабоплаването.

3179775443_338f60518f_b

Декоративното корабче се прави от дърво или хартия и се украсява с разноцветни лампички. Поставя се до входната врата на жилището или близо до камината, а носът му е обърнат към центъра на дома.

В Солун от почти две десетилетия се издига голяма метална конструкция с форма на тримачтов кораб, а в съседство до него се нарежда и градската коледна елха.

3180634272_55c514cb97_b

Макар главният зимен празник да е Коледа, посрещането на Нова година също е обвързано с обичаи. Една от традициите, които се спазват, е точно в полунощ главата на гръцкото семейство да излезе на двора и да счупи в стената на къщата нар. Ако зърната на нара се разпръснат из целия двор, това означава, че семейството ще живее щастливо през новата година.

В новогодишната вечер в Гърция всеки, влязъл в дома на домакините, където ще празнуват изпращането на старата и посрещането на новата година, трябва да хвърли камък с думите: „Нека богатствата на това семейство да бъдат тежки като този камък“.

Тъй като България и Гърция са съседни страни и имаме сходни традиции, много гърци посрещат декемврийските празници в България. Ако пък на вас ви се прииска да усетите малко от настроението и атмосферата на гръцката Нова година, но не ви се пътува извън страната, ви каним на партито, което нашите приятели от FlyEvents организират в Новогодишната нощ – ParadICE Balkan Party в чисто новия ресторант Mr Pizza в Paradise Center в София. Оркестър El Greco ще радва гостите с няколкочасово шоу с гръцка музика на живо, а неповторимата кухня и страхотната празнична атмосфера с гръцки привкус ще ви накарат да се почувствате като древните богове на Олимп 🙂

Facebook_ad_NYE2018_Balkan_party_1200x628

Снимки: Tilemahos Efthimiadis
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!