Топ 5 природни чудеса във Великобритания

Обикновено туристите, които посещават Великобритания, избират да разгледат Лондон или някой друг от големите градове в Обединеното кралство – и това е обяснимо, защото всеки от тях, особено столицата, предлага безброй архитектурни забележителности, известни сгради и интересни атракции. На острова обаче има и други места, които си струва да бъдат видени – сътворени от майката Природа. В организирана от Radio Times анкета британците определят кои са Топ 5 на природните чудеса във Великобритания. Ето ги!

5. Юрският бряг (Jurassic Coast)

Jurassic-coast


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Величественият Юрски бряг се намира на Ламанша, близо до Ексмаут. Създадено преди повече от 180 милиона година и пълно с фосили, заливи и острови, крайбрежието представлява разходка през времето, в която посетителите могат да видят стотици геоложки артефакти от периодите триас, юра и креда. С изключителните си гледки и многото сезонни дейности и образователни събития, това невероятно историческо място е бижу в британската корона.

 

4. Пътят на великаните (Giant’s Causeway)

Basalt Columns of Giant's Causeway

Пътят на великаните е една от най-популярните забележителности в Северна Ирландия. В следствие на вулканично изригване в района са се образували около 40 000 шестоъгълни базалтови колони, върху които посетителите могат сами да стъпят и да си представят, че са на мястото на огромни същества, които крачат по тях. Естественото, но в същото време изключително прецизно, оформление на колоните е една от причините местността да бъде обявена за обект на световното наследство през 1986 г. През 2012 г. там е изграден и нов информационен център за посетители, струващ 18,5 милиона британски лири, в отговор на постоянно нарастващия брой туристи.

 

3. Белите скали на Дувър (White Cliffs of Dover)

The chalk cliffs at Dover

Белите скали на Дувър са известни като последната или първата гледка за войниците и пътешествениците, които пристигат във Великобритания или се връщат от Европа. С височина от над 100 метра, изградените от бяла креда и ивици черен кремък скали лесно се виждат през Ламанша и от живописните брегове на Франция. Мястото е увековечено и в песен – White Cliffs of Dover в изпълнение на певицата Вера Лин е издадена през 1942 г. и става хит по време на Втората световна война.

 

2. Проломът Чедър Гордж ( Cheddar Gorge)

cheddar_30I8179

Комплексът от пещери във варовиков каньон, който се намира в Съмърсет, привлича над половин милион туристи годишно. Включващ много сталактити, сталагмити и най-стария открит във Великобритания скелет, проломът впечатлява с исторически руини и пещери, които са вдъхновението за Шлемово усое, описано от Толкин във втората част на „Властелинът на пръстените“ – „Двете кули“. В Чедър Гордж има възможност за различни активности като колоездене и катерене, приятни заведения, и разбира се – прословутото сирене Чедър, което се произвежда ежедневно в ниската част на местността.

 

1. Пещерите Дан ир Огоф (Dan-yr-Ogof)

dyo_print5

Открита през 1912 г., тази прочута мрежа от пещери се простира над 16 км под планината Brecon Beacons в Суонзи. В нея се намират много останки от хора и животни, а първите й изследователи посмели да влязат едва след като се въоръжили с револвери, притеснявайки се, че ще се сблъскат с много опасни непознати създания. За щастие това не се случило и след като излезли благополучно, разказали за приключението си и така поставили началото на откриването на най-големия пещерен комплекс в Европа. До ден-днешен части от него не са изследвани, а други са забранени за масовите посетители и са достъпни само за опитни пещерни водолази.

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!