Топ 5 на езерата в България, които трябва да видите

1. Леденото езеро в Рила

Digital CameraСнимка: http://www.bulgarian-mountains.com/

Разположено в малък циркус на 350 метра североизточно от връх Мусала, то е най-високото езеро на Балканите – намира се на 2 709 метра надморска височина. Площта му е 18 декара, а дълбочината – 16.4 метра. То е първото от групата Мусаленски езера, които са общо седем.

2. Жабешкото езеро в Пирин

jabeshko-ezeroСнимка: http://www.bulgarian-mountains.com/

То е най-високото от групата Бъндеришки езера, намира се под южния склон на връх Малка Тодорка, на височина 2 322 м. Площта му е около 6 декара, а дълбочината – до 2 м.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

3. Сребърна

Srebarna-Lake
Снимка: Ivelin Minkov

Сребърна е сладководно езеро, което често се заблатява. Разположено е край река Дунав, дълбоко е от 1 до 3 метра, а площта му е около 2,5 квадратни километра.
Езерото и неговите околности са обявени за биосферен резерват през 1948 година. Намира се на главното миграционно трасе на прелетните птици между Европа и Африка, наречено Via Pontica. 2/3 от площта на резервата са заети от тръстика, тук виреят 11 редки или застрашени растителни вида. Това е местообитанието на 41 вида бозайници, 11 вида влечуги, 10 вида земноводни, 24 вида риби и 221 вида птици.
Резерватът има музей с експозиция от препарирани обитатели, от него могат да се наблюдават птиците, а чрез видеокамера, поставена в блатото, се наблюдава гнезденето на пеликаните.
Изградена е и екопътека с беседки за почивка и площадки за наблюдение на птиците.

4. Поморийското езеро

Поморийско_езероСнимка: Pz.IStP

Поморийското езеро е лагуна, разположена на брега на Черно море, северно от град Поморие. Използва се за добив на сол и лечебна кал. На южния му бряг работи Посетителски и природозащитен център, част от който е и единственият в страната ни Музей на солта.
Езерото е отделено от морето с естествена пясъчна коса и изкуствена дига. Само в южната му част има свързващ канал, чрез който се осъществява притокът на морска вода.
Над езерото минава Виа Понтика – въздушна ”магистрала“ на мигриращи птици от цяла Европа. В района на влажната зона са наблюдавани 269 различни вида птици.
Поморийското езеро и прилежащите му територии са защитена местност.

5. Клептуза

Клептуза_-_Велинград,_БългарияСнимка: Marcian

„Клептуза“ е карстов извор във Велинград. Той дава името си на две езера и на парк, в който са ситуирани. Намира се в квартал Чепино, голям процент от водата му се ползва за питейни нужди. Другата част от водата образува две красиви езера, които след това се вливат в Чепинска река, а от нея – в река Марица и в Бяло море. От карстовия извор на юг се простират вечно зелени борови гори, превърнати в естествен парк, който е любимо място за разходка на жителите и гостите на курортния град. Паркът е изграден със собствени средства от бившата селска община с. Чепино – Баня през 30-те години на миналия век.

bansko

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!