Топ 10 на увеселителните паркове в света

Увеселителните паркове са онези места, в които всеки намира детето в себе си. Малки, големи и най-големи прекарват времето си в безгрижие, смях и забава. На моменти дори и в приказност. Съвсем не е лошо като предложение за бягство от реалността.

За баща на идеята за увеселителния парк се смята Уолт Дисни. На световно изложение в Ню Йорк през 1954 година производственият отдел на Дисни показва няколко свои макета – „Велики моменти с М-р Линкълн“, „Светът е малък“ и „Динозаврите от предисторическия свят“. След като изложението затваря врати, атракциите са преместени за постоянно в Дисниленд, Калифорния. В семейството на Дисниленд има 4 парка по цял свят – в Калифорния, САЩ; Париж, Франция; Токио, Япония и Хонконг.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

1. Disneyland

1disneyland-105271_1280

От 1955 година Дисниленд в Щатите намира място в челните позиции, когато става дума за увеселителни паркове. Мики Маус и компания посрещат гостите на всеки ъгъл от парка, а атракциите за по-големите зареждат с адреналин за година напред. Неслучайно още Уолт Дисни е казал, че това е най-щастливото място на земята – всеки намира своя начин да получи необходимата доза ендорфин в Дисниленд: от замъка на Спящата красавица до неописуемото скоростно влакче.
Всеки следобед е като сбъднат сън за най-малките посетители на Дисни парковете. По традиция след 16 ч започва парадът на героите. Всички приказни любимци на малчуганите дефилират из целия парк и поздравяват.

3

2. Europa-Park

4

След света на Дисни идва ред на нещо от нашия континент – парк Европа, Германия. Паркът се намира в близост до границата с Франция. Нарича се „Европа“, защото е изграден от 15 зони, всяка кръстена на европейски регион или държава.

4-1

В парка има 11 макета на различни държави от континента, 7 скоростни влакчета и множество други въртележки и атракциони. От 1975 година досега хора на всякакви възрасти намират забавление в парка, дори и тези, които не са любители на високите скорости и адреналина.

5

3. Wonderland

7

Отново през Океана, в Канада, също можете да се заредите с адреналин за година напред. В Уондърленд има над 200 атракции, от които над 60 вида влакчета. В по-голямата си част са скоростни и високо рискови, но има и музикални, и всякакви други тематични забавления.

8

4. Ratanga Junction

9

Африка също крие своето местенце за бягство от реалността – Ratanga Junction. За лунапарка в Кейптаун казват, че е един от новите, но не отстъпва по атракции на познатите стари. Определено може да се каже, че това е мястото за хора със силни сърца – 26 влакчета, от обикновен Ролеркостър до такива по водни бързеи.

10

5. Ferrari World

11

И така от топло, та на по-топло – в Света на Ферари в Абу Даби. Това е един от истински тематичните увеселителни паркове. И той е сравнително нов и не притежава дългогодишна традиция и история, както Дисниленд например, но пък се слави с най-бързото влакче на ужасите в света – развива около 240 км/ч. В противовес на адреналина, Светът на Ферари предлага и възможността да се надникне зад кулисите на заводите Ферари. За любителите на колите, марката и автомобилизма като цяло, това е мястото.

12

6. Legoland

13

Друг тематичен увеселителен парк, по подобие на веригата на Дисниленд, е Леголенд. В света на конструкторите са пресъздадени множество миниатюри от милиарди частици, което наистина впечатлява.


Разбира се, не липсват и забавните моменти с влакчетата на ужасите, които обаче също са от лего… или поне така изглеждат.

16

7. Mirabilandia

17

И отново в Европа, където Мирабиландия е най-големият увеселителен парк в Италия. Мястото се слави с най-каскадьорското шоу в Европа, модернизирани влакчета и виенски колела и множество забавления за малчуганите.


През лятото Мира Бийч предлага водни пързалки и атракции, което е различното в италианския увеселителен парк.

20

8. Liseberg

21

И малко на север – в Скандинавието, е Лисеберг. Шведският увеселителен парк предлага 36 атракциона, кой от кой по-спиращи дъха. Най-големият и забележителен е AtmosFear – най-високата кула за свободно падане в света. В парка не отсъстват и традиционните въртележки, които спокойно биха могли да се нарекат „класика“, особено сред хилядите видове влакчета и летящи пособия.

9. PortAventura

24

И пак да се стоплим в Порт Авентура, Испания. Специфичното за близкия до каталунската столица Барселона парк е, че голяма част от съоръженията са водни атракциони и работят в периода от май до септември. Паркът е разделен на пет основни зони на географски принцип – Средиземноморие, Мексико, Китай, Далечен Запад и Полинезия. Във всяка една от областите са разположени специфични атракциони, храна, миниатюри на забележителности.

25

10. Thorpe Park

26

И не на последно място, отново в рамките на нашия континент – Торп парк, Англия. Построен през 1979 година в близост до Лондон, паркът привлича любителите на високите скорости, адреналина и силните усещания. Подобно на по-голямата част от всички увеселителни паркове по света, и той е разделен на тематични зони. Можете да се озовете в Царството на Нептун, Рейнджър Каунти, Атлантида.

За Йоана
Пътуването е начин на живот. Необходимост. Страст. Това е начинът, по който успявам да прекроя себе си, когато ми е нужно. Начинът да изляза от моята реалност. Начинът просто да усещам живота в неговата пъстрота. Късметлии сме, защото днес имаме възможността да видим различни места, да опитаме от колоритността на различните култури, да се запознаем с различни хора от всяко кътче на Земята. Стига да искаме! Мечтата ми е след 50 години да се обърна и да кажа: „Аз успях да видя всичко, което искам!“. Пожелавам го и на вас!