Топ 10 на градовете, които трябва да посетите

Началото на годината е перфектният момент да планирате кога и къде ще пътешествате в следващите 12 месеца. Ако все още не сте си избрали дестинация, експертите на Lonely Planet ще ви помогнат със списъка, който са изготвили – на 10-те града, които задължително трябва да посетите през тази година. Някои от тях незаслужено остават извън светлините на прожекторите, други пък ще отбелязват специални поводи, които ще обогатят календара им със събития и ще ги направят още по-привлекателни за туристите. Поне един от посочените в Топ 10 градове задължително трябва да навестите и нямате никакво извинение да не го направите – нашият Пловдив попада в елитния подбор, и то напълно заслужено!

1. Вашингтон, САЩ

1washington
Столицата на САЩ Вашингтон (Washington, DC) е един от най-богатите на музеи и паметници градове в света, като на върха в това отношение е Smithsonian. И тъй като през 2015-та се навършват 150 години от убийството на Ейбрахам Линкълн, много артефакти, включително известната шапка на 16-ия президент на Америка и пистолета, от който е изстрелян смъртоносният куршум, ще бъдат изложени, така че всеки може да ги разгледа. Това не е всичко: във Вашингтон има още много, което да видите, опитате и преживеете.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

2. Ел Шалтен, Аржентина

El_Chalten
Над този град се извисяват назъбеният връх Monte Fitz Roy, висок 3405 м, и обрамчения с лед Cerro Torre (3102m). В околностите му е разположен националният парк Los Glaciares с безброй девствени ледници, върхове, езера, гори и водопади, признати за част от световното наследство. Добавете и вторият по големина ледник в света извън полярните региони – Hielos Sur, и не е чудно, че El Chaltén е предпочитаното място в Аржентина за любителите на екстремния туризъм. А през 2015 г. празнува 30-тия си рожден ден.

3. Милано, Италия

milan-422951_1280
Едва ли има нужда да споменаваме, че Милано покорява всеки турист с красотата и елегантността си. Но през 2015-та има още една причина да посетите втория по големина град в Италия – между май и октомври там ще се проведе Expo 2015, световно изложение, датиращо от средата на XIX век, като тази година фокусът му ще е върху храната. Панаирната площ от 1.1 милиона кв. м ще бъде оформена като класически римски град, а посетителите ще могат да наблюдават демонстрации по приготвяне на ястия, да се наслаждават на изпълненията на улични музиканти, а вече да дегустират вина.

4. Цермат, Швейцария

matterhorn-peak-572658_1280
Безброй любители на планината и алпинизма мечтаят да покорят връх Matterhorn, който се извисява над Цермат. През 2015 г. се честват 150 години от първото качване на него – на 14 юли 1865 г. Едуард Уимпър води група от пет човека, които успяват най-после да стъпят на високия 4478 връх. Връщането обаче е много опасно, пътят, по който поемат – изключително труден, и това води до смъртта на двама от участниците в експедицията. Годишнината ще бъде почетена с различни събития в Цермат, като сред тях ще бъде и театрална възстановка на приключението на Уимпер и неговите спътници.

5. Валета, Малта

port-116165_1280
Във Валета бяха направени архитектурни подобрения, сред които изграждането на новия вход към града на Renzo Piano, както и облицоването на сградата на парламента с лазерно изрязана каменна зидария. Очарованието на града идва и от непокътнатите сгради от 17 век, както и от впечатляващия контраст между старо и ново, с който туристите се сблъскват почти на всяка крачка. Тази година във Валета ще отбележат 450 години от Великата обсада на Малта, като пикът на честванията ще бъде на 8 септември, Ден на победата.

6. Пловдив, България

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Един от най-красивите стари градове в Европа, близостта на прелестните Родопи, исторически съкровища, примамлив нощен живот – има изобилие от причини всеки да посети Пловдив, а в последните десетилетия вторият по големина град в България стана още по-привлекателен за туристите, категорични са специалистите на Lonely Planet и добавят, че забележителните руини в Пловдив (включително Римския театър), са достъпни за разглеждане, а исторически обекти, оставени да събират прах преди години, сега са възстановени в музеи, ресторанти и хотели. А през 2015 г. ще честваме и 130 години от Съединението на България, което е още един прекрасен повод за посещение в Пловдив.

7. Солсбъри, Великобритания

salisbury-534893_1280
Много от туристите гледат на Солсбъри само като на кратка спирка по пътя си към Стоунхендж, но през 2015 г. ще имат повод да се задържат за по-дълго в този важен за историята на Великобритания град – отбелязването на 800-та годишнина на най-голямото му съкровище, Магна харта. Като дом на най-добре запазеното копие на Великата харта на свободите катедралата в Солсбъри ще бъде център на тържествата. Очакват се много изложби, фестивали и културни събития, посветени на годишнината.

8. Виена, Австрия

panorama-427929_1280
През 1865 година император Франц Йозеф инициира създаването на Ringstrasse – улица, която обикаля централния градски район, на мястото на предишните градски стени. “Кръгът“ свързва най-знаковите забележителности в града, като се започне от Кметството и се стигне до Операта. 150 години по-късно серия от специални изложби и събития ще отбележи юбилея. Трябва да отбележим също, че Виена ще бъде домакин и на тазгодишната Евровизия. В този град можете да изживеете своята модерна приказка – независимо дали искате да отидете на опера, да посетите нощен клуб или да похапнете наденички и да послушате тиролски йодел песни.

9. Ченай, Индия

3100833224_5089481461_b
Ченай дълго време е приеман като отправна точка за отпътуване към други места в Индия. Но с откриването на ченайското метро столицата на Южна Индия става по-привлекателна за туристите – бързите, климатизирани влакове ще направят проучването на града много по-лесно и приятно. А в Ченай има какво да се види – безброй храмове и статуи, очарователни музеи, крепости и църкви, останали от британската епоха, 3-километров плаж и втората по големина киноиндустрия в Индия – Kollywood.

10. Торонто, Канада

toronto-123058_1280
Този мултикултурен мегаполис винаги си заслужава да се посети, но през 2015 г. се очертава да бъде още по-оживен и привлекателен за туристите. Половин милион души се очакват на Панамериканските игри, а важни проекти, свързани с обществения транспорт, са в много напреднала фаза, включително експресният влак Union Pearson, с който пътниците ще стигат от летището до центъра на града само за 25 минути. И през тази година Торонто ще изкушава със световноизвестните си ресторанти, както и с многобройните клубове с жива музика, повлияни от близките Ню Йорк и Монреал.

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!