Топ 10 най-зелени градове в света

Всички осъзнаваме необходимостта да преосмислим отношението си към природата и как начинът ни на живот й влияе. Светът, в който живеем, отдавна не е толкова красив и чист, колкото е бил преди векове. За щастие опитите да го възстановим и да осигурим на децата си бъдеще на една зелена планета стават все по-масови и набират все повече привърженици. Цели държави и градове прегръщат идеята, прилагат нови принципи и правила и резултатите не закъсняват – ето кои са 10-те най-зелени градове в света!

10. Цермат, Швейцария


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

10-zermatt-60872_1280

Живописното швейцарско градче, разположено в подножието на връх Матерхорн, е идеално място за туризъм, алпинизъм и ски. И до днес, въпреки популярността си, Цермат запазва баланса между инфраструктура и природа, няма моторни превозни средства, а улиците му са пълни само с пешеходци, велосипедисти, тук-там някоя каручка, теглена от красиви коне, и няколко електрически автомобила (за спешна помощ).

9. Фрайбург, Германия

9-freiburg-92462_1280

Това, което прави Фрайбург наистина зелен град, са пътищата му, по които не се движат автомобили. Колкото и невероятно да звучи това в днешния модерен свят, този град е успял да запази почти средновековен начин на живот. Фрайбург е заобиколен от зелени хълмове и е много популярен със своите спиращи дъха пейзажи, висок стандарт на живот, както и целогодишното топло и слънчево време.

8. Осло, Норвегия

8-oslo-338254_1280

Въпреки че е един от най-населените градове в Норвегия, Осло е и най-зеленият в страната. Нарастването на броя на хората, които живеят в него, не пречи на управата на града да поддържа значително присъствие на зелени площи, паркове, дървета, както и да използва възобновяеми източници на енергия. Осло е признат за един от най-чистите градове в света, а в последните години се нарежда и сред най-скъпите за живот.

7. Портланд, Орегон

7-portland-415957_1280

Портланд е един от най-зелените градове в САЩ. Жителите му се фокусират все повече и повече върху това как да използват природата, като в същото време живеят в пълна хармония с нея. При храненето се залага на местно отгледани продукти, рециклирането е масова практика, а собствениците на сгради се стремят да получат LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) сертификат – американският сертификат за зелено строителство.

6. Копенхаген, Дания

6-copenhagen-142711_1280

Копенхаген е една от най-популярните туристически дестинации в Европа, но това далеч не е всичко, с което този град е известен. В последните години той си спечели име на място, в което властва стремежът за високо качество на живот, съобразено с опазването на околната среда.

5. Далас, Тексас

5-dallas

Далас е един от първите градове в САЩ, който въвежда задължителни зелени строителни стандарти. Всички търговски и жилищни строителни проекти трябва да отговарят на зеления код за строителство в града или да се сертифицират по някой от останалите зелени строителни стандарти в Америка.

4. Аделаида, Австралия

4-Adelaide-Australia

Аделаида е един от най-красивите австралийски градове, в който зеленото е наистина на почит. В града има 29 парка, зелени хотели, а придвижването с велосипед е масова практика.

3. Абу Даби, ОАЕ

3-Ahu-dhabi

На пръв поглед може да е изненадващо, но Абу Даби заема почетната трета позиция заради усилията на града да насърчава намаляването на отпадъците, опазването на водните ресурси и енергийната ефективност. в Абу Даби все повече и повече се залага на зелени политики и принципи при строителството.

2. Кейптаун, Южна Африка

2.-Cape-Town-South-Africa

Благодарение на работещата си програма за енергийната ефективност, Кейптаун се нарежда на второ място сред най-зелените градове в света. Целта на програмата е намаляване на потреблението на енергия в рамките на общината. Прилагат се строги правила, които вече дават завидни резултати.

1. Ванкувър, Канада

1.-Vancouver-Canada

Най-зеленият град в света за 2014 г. е Ванкувър в Канада. Челната му позиция се дължи на приетия и вече изпълняван план за действие, наречен Greenest City 2020 Action Plan. Част от него залага на активна работа с гражданите по въвеждането на бързи промени в обработката на отпадъците, възстановяването на екосистемите и управлението на въглеродните емисии.

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!