Томатина – най-големият доматен бой в света!

Томатина е най-големият доматен фестивал в света. Провежда се всяка година, в последната сряда на месец август, в испанския град Буньол в област Валенсия. И ако си мислите, че това е един традиционен фестивал, на който всички производители на домати грижливо излагат своите отгледани червени зеленчуци и се хвалят един на друг със сортове, достигнати килограми, колко е сочен, месест или каквото още може да бъде един домат…. Е, лъжете се, и то сериозно! Това е най-големият бой с домати в света! И повярвайте, привлича точно толкова многохилядна публика и участници, колкото и Октоберфест в Германия.

Местните очакват фестивала с изключително нетърпение и невъобразима емоция. Всяка година доматите, които са негодни за употреба, грижливо се трупат за този исторически бой. Наричат го още грубо сражение, в което целия град почервенява.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

La_Tomatina_2014

Фестивалът продължава една седмица с много музика, паради, танци, фойерверки и всичко друго, което обичайно е част от един фестивал. В нощта преди великия доматен бой, участниците се съревновават в състезание по приготвяне на паеля. В 10 часа сутринта в деня на доматеното сражение първото събитие на Томатина е покриването на дървен стълб с мазнина. Камиони влизат в града и стоварват тонове домати. Но технически фестивалът не започва, докато някой смелчага не изкачи намазания с мазнина стълб и не достигне пушения свински бут на върха му.

Това, разбира се, е почти невъзможно и никой няма търпение да чака някой да се мъчи да се изкачва по омазнения стълб, затова боят просто и непринудено започва… и всичко се превръща в един огромен, доматен, червен хаос. Всеки за бие за себе си, реално никой не знае защо, и всичко това продължава точно един час. След това никой няма право да хвърля повече домати.

Но веселбата продължава – с много музика и изключително настроение, а всичко е… доматено, червено, сосесто и просто Томатина!

La_Tomatina_2010

Снимки: flydime, Carlesboveserral, flydime
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!