Тирамису – изисканата италианска наслада

Едва ли има човек, който да не е опитвал Тирамису. В буквален превод името на италианския десерт означава „ободрѝ ме!“. Оригиналната рецепта включва продукти като италиански бишкоти, маскрапоне, кафе, какао, ром или вино марсала, захар и яйца, но през годините се “раждат” нови и нови варианти като малиново, лимоново или шоколадово тирамису.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Който и вариант да изберете – няма да сгрешите. Добрата новина е, че в България на много места можете да похапнете добре направен сладкиш, и то по оригинална рецепта, или пък да експериментирате с горепосочените варианти.
За съжаление точният произход на Тирамисуто не е много ясен – водят се спорове между регионите Пиемонте, Тоскана и Венето. Може би именно мистерията покрай произхода му го прави още по-екзотичен и вкусен. Легендите за появата му са много и те датират още от 17 век, но по-интересното е, че името на десерта винаги е било различно, само рецептите са били близки по състав. За първи път през 1993 г. Антонио Пикинарди, който е автор на една от най-известните кулинарни енциклопедии, включва десерта в своята втора книга „Dizionario di Gastronomia“.
Честно казано не е от особено значение от коя област на Италия идва този вълшебен десерт – важното е, че рецептата се е разпространила в този си вид по цял свят и днес Tiramisu е един от най-предпочитаните десерти.

Тагове

Десерт Кухня
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!