Тасос – близка и привлекателна дестинация за минимален бюджет – 2 част

 

За първите два дни от пътуването ни до остров Тасос ви разказах ТУК – продължавам със следващите!

Трети ден

Събота – перфектен ден за търсене на нови емоции в Тасос. Решихме да отидем до Потос – градче в южната част на острова, в което наши приятели бяха отсядали и ни препоръчаха да посетим.

По пътя спряхме на едно плажче – изглеждаше перфектно за сутрешно събуждане.

В Потос се разходихме до плажната ивица, преминавайки през десетки заведения и магазини – нищо впечатляващо, по-скоро стандартните капанчета и сергийки. Но все пак, в сравнение с другите части от острова, които бяхме посетели, това беше най-оживеното и подходящо за социален живот място.

 

Купихме някакви локуми, зехтин и мед  – 

медът на Тасос е наистина уникален

а кошерите могат да се забележат навсякъде, дори покрай криволичещите пътища.

Тръгнахме си от градчето с идеята да проверим отново дали Giola няма да е по-гостоприемен към нас, но вниманието ни привлече невероятен плаж, съвсем близо до Потос – Notos south beach!

 

Препоръчвам ви този плаж – кристална вода, фин пясък и подводна красота.

Във водата, гмуркайки се, забелязах още един ентусиаст, който дебнеше с малък харпун.

Попитах го дали мога да плувам с него и да гледам как лови рибки и октоподи, а той веднага ми показа, че вече има плячка – малко октоподче. Не успяхме да хванем още октоподи, но пък рибки имаше много.

Когато излязохме на плажа, той ни даде октопода за снимки, а на Ели подари красива червена морска звезда.

 

Продължихме пътя си към Giola и този път имахме късмет – водата се беше успокоила и утаила, беше бистро и подходящо за плуване и скачане от скалите. 

 

Дълбочината е около 3 метра, така че внимавайте откъде скачате, защото има опасност да достигнете и дъното. Водата вътре е по-топла, а по скалите има морски таралежи, така че гледайте къде стъпвате при излизане от „басейнчето“.

 

Скачането и катеренето за поредния скок са доста изморителни, особено когато слънцето е силно, така че след около час решихме да потегляме обратно.

 

По пътя спряхме да разгледаме уникалния манастир Archangel Michael, сякаш кацнал върху стръмните и живописни скали над синьото море. В манастира дават рокли, шалове и каквато друга дреха е нужно, така че дамите, а и мъжете, да не бъдат разголени и да не смущават монасите в това свято място.

Само една част от комплекса е достъпна за посетители, като особено красива е огромната тераса към морето.

Препоръчвам ви да посетите това място със силна енергия и красота отвъд видимата.

Неусетно беше станало време за прибиране и ние се отправихме обратно на юг към хотела. Спряхме за едно бързо гмуркане на станалия ми любим плаж Aylos Ioanis.

Когато се прибрахме в хотела, се чувствахме смазани от това препускане. Излязохме за вечеря, последната ни на острова.

 

Ден четвърти

Програмата за последния ни ден не беше особено ясна – бяхме решили да излезем максимално рано от хотела, да направим плаж някъде по пътя към град Тасос и да разгледаме градчето и амфитеатъра.

Ели настоя да отидем отново на Marble beach – не бях особено доволен да се влачим отново по черния път до острова, но…

 

Денят беше слънчев, морето спокойно и

мраморният плаж изглеждаше по-съвсем различен начин – облян в светлина и сияещ.

Снимките този път се получиха доста по-добре, а български говор се чуваше от всяко кътче на плажа.

 

Пристигнахме в Тасос – няма кой знае какво да разглеждате, въпреки че навсякъде има оградени площи с разкопки и стърчащи от земята камъни и останки от старинни постройки. Отправихме се към амфитеатъра, който обаче беше ограден отвсякъде с мрежи поради течащите процеси по реставриране. Намерихме път все пак, колкото да кажем, че сме го видели.

 

Имахме още време и решихме да посетим плажовете на запад от градчето. Не ми се тръгваше изобщо – времето беше топло, но не прекалено горещо, водата беше около 23-24 градуса – идеални условия за плаж. Затова и спряхме на още няколко плажа.

 

Около 15 часа се качихме на ферибота към Керамоти по пътя ни към Кавала – красив град, който не трябва да пропускате.

 

Забележителности, с които е известен Кавала, са акведуктът Камарес, къщата на Мохамед Али Паша (султанът на Египет) и старият град с внушителната крепост, от чиито кули се открива невероятна гледка към залива на града и стоящия непоколебимо на хоризонта Тасос.

 

Извитите стръмни улички водят туристите към старинната крепост, запазена във времето и сякаш оставена да пази този живописен град.

 

На връщане минахме през красива църква, чийто двор беше украсен за неделното събитие – гръцка сватба. Запалихме по 1 свещ и тръгнахме да търсим нещо за хапване, защото в препускането по уличките на стария град бяхме забравили за крещящата ни нужда от „гориво“.

 

В неделя откриването на работещо заведение за хранене в Кавала (а може би и на много други места в Гърция) си е цяло приключение. Гърците наистина умеят да си почиват – почти всичко беше затворено, но за щастие намерихме малко заведение за бързо хранене и хапнахме по един Гирос.

Бяхме готови за пътя ни към София.

А той беше по-дълъг и труден от очакваното, защото изпуснахме отбивката към Кулата и минахме през другия КПП – Илинден.

Пътят е с много завои, пресичат животни

(2 пъти се наложи да спираме рязко, за да не смажем някое четириного), а естествено има и екстремисти с БГ регистрации, които старателно се опитват да НЕ стигнат цели до родните места.

Огладняхме много и решихме да спрем да хапнем сръбска скара по пътя – перфектен „лют“ финал на тези четири незабравими почивни дни.

За Петър
Avatar
Започнах да описвам пътуванията си с една единствена „егоистична“ цел – да мога след години да си припомням и малките детайли, които са ме впечатлили и са създали в мен емоция. Това обаче се оказа доста по-интересно и забавно от очакваното - пишейки, сякаш преоткривам за себе си вече видяното и преживяното. Ще се радвам, ако успея да представя в разказите си по най-добър начин местата, които посещавам и хората, които срещам, давайки шанс читателят да „пътува“ всеки ден до най-интересните кътчета от нашата красива планета.