Тайните на древността в Индия

Мадурай е един от най-старите градове в Индия с богата история и наследство, останало от древността. Част от него е светилището Меенакши Аман. Храмовият комплекс е изграден от династията Чола и се нарежда сред най-големите индуистки религиозни места. Разположен е на южния бряг на река Вайгай и е посветен на Парвати, известна още като Меенакши, и съпругът й Шива, наричан по тези места Sundareswarar. Храмът датира от повече от 2500 години и е значим символ на хората в древния град.

meenakshi-0

В храмовия комплекс има 14 гопурами – кули с височина между 45 и 50 метра. Най-висока е южната кула, а най-значимите са двете златни светилища Виманите, посветени на главните божества.

meenakshi-3

Не само кулите, но и близо 33-те хиляди цветни скулптури, изобразяващи богове, животни и демони, с които те са украсени, привличат вниманието към религиозното средище.

meenakshi-5

meenakshi-6

meenakshi-7

meenakshi-9

meenakshi-10

Местните казват, че комплексът има над 15 000 посетители ежедневно и събира сериозни приходи. Особено интересен е 10-дневният фестивал, който се провежда през април или май и привлича над 1 милион местни жители и туристи.

meenakshi-8

Редица исторически източници разказват, че Меенакши датира от много години преди новата ера. През 1310 година е почти изцяло разрушен (с изключение на две от кулите) при нахлуването на ислямски завоеватели. По-голямата част от скулптурите в комплекса също са унищожени в знак на религиозна нетърпимост. В края на 14 век, когато индийски владетели поемат отново контрол над района, светилището е напълно възстановено и така се слага началото на нова ера в историята на мястото.

meenakshi-1

meenakshi-2

Снимки: Jean-Pierre Dalbéra, Siddharth Hegde, Arian Zwegers
За Пътешественик.com
Avatar
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!