Страните по света

Знаете ли, че днес в света има 195 държави (данните са на Worldometers за 2018 г.). Това число обхваща 193 държави, които са членки на Организацията на обединените нации и 2 държави, които не са членки-наблюдатели: Светия престол и държавата на Палестина.

В този брой от 195 държави не са включени:

Тайван – Организацията на обединените нации смята, че е представлявана от Китайската народна република.

Островите Кук и Ниуе, двете страни се асоциациират с Нова Зеландия, и са членове на няколко специализирани агенции на ООН. Те са признати за „пълноправен капацитет за създаване на договори“, но не са нито държави-членки, нито държави, които не са членки на наблюдение.

Ето как са разпределени 195-те страни в света по континенти:

54 държави са в Африка

48 в Азия

44 в Европа

33 в Латинска Америка и Карибите

14 в Океания

2 в Северна Америка

За Йоана
Пътуването е начин на живот. Необходимост. Страст. Това е начинът, по който успявам да прекроя себе си, когато ми е нужно. Начинът да изляза от моята реалност. Начинът просто да усещам живота в неговата пъстрота. Късметлии сме, защото днес имаме възможността да видим различни места, да опитаме от колоритността на различните култури, да се запознаем с различни хора от всяко кътче на Земята. Стига да искаме! Мечтата ми е след 50 години да се обърна и да кажа: „Аз успях да видя всичко, което искам!“. Пожелавам го и на вас!