Старият Пловдив е място за среща на история и мечти

D_S

 Разказва Димитър Сотиров – професионален фотограф,    работил и като журналист, кинооператор и видеооператор.  Сега активно се занимава с реклама и каталожно снимане.  Повече за него можете да научите на сайта му ТУК и да  разгледате негови снимки ТУК

 

Снимал съм Пловдив многократно през годините, във всички сезони. Това е град, в който винаги се връщам с удоволствие, защото знам, че има още какво да видя, да заснема, да преоткрия.

Обаянието на Пловдив е всепризнато. Вторият по големина град у нас съчетава модерност и история. Извън големите търговски центрове и новите сгради най-очарователното място за разходка си остава старата част на града. Старият град е разположен върху три хълма и е обявен за архитектурно-исторически резерват.

Пловдив

Всеки посетител може да види развитието на тази част от България чрез Стария град. Той е формиран от праисторията до днес и съчетава архитектурата и духа на Възраждане, Средновековие и Античност.

Колкото и да не ви се вярва, Пловдив е по-стар от Рим. Това бижу, което се намира на двата бряга на река Марица, е един от най-старите градове в Европа. През вековете градът е сменил няколко имена – Филипопол, Тримонциум, Пълдин. Римската епоха бележи най-бляскавото развитие на Града на тепетата. В Стария град са намерени останки от крепостни стени, храмове, акведукти, амфитеатър и др. Средновековието се разпознава в старата част на града и по известната Хисар капия. Това е източната порта на крепостните стени, която е запазена до днес.

Пловдив Plovdiv (2) Plovdiv (33)

Още от времето на Възраждането Пловдив си е извоювал мястото на важен икономически център. Заможните търговци, които са живеели в града, са допринесли за развитието му не само с разнообразните стоки, които са носели от цяла Европа, но и с европейската култура, която са популяризирали. Те са демонстрирали своето благосъстояние с изгрждането на красиви къщи с много орнаменти по тях, с които и до днес е известен Старият град.

Не само фасадата на старите къщи в Стария град впечатлява, но и техния интериор. Рисувани тавани, широки пространства, красиви стенописи и аристократична обстановка ще видите в тези къщи. Завеси от тежки платове и полилеи привличат с естетиката си. По времето, когато са обзавеждани тези домове, мебелите са се правели по поръчка от масивно дърво – масите и столовете са произведения на изкуството, а рамките за огледала, бюрата и меката мебел са направо възхитителни.

Разглеждайки старата част на Пловдив, можете да видите архитектурен комплекс Небет тепе, където е бил формиран един от първите градски центрове в Югоизточна Европа; Реставрирания Античен театър, който е огромно постижение по отношение на реставрацията на паметници у нас; Портата Хисар Капия, чиито основи са още от римско време; Източната порта на Филипопол, през която се е осъществявала връзката между Филипопол и Византион. Обиколката по тези места изпълва с история и духа на миналото, с удовлетворение за произхода и развитието на страната ни.

Plovdiv (29) Plovdiv (25) Plovdiv (23) Пловдив

В Стария град се намира къщата-музей на Христо Г. Данов, където през 1855 г. е основано първото българско издателство. Основната сграда на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство също е там.

На територията на Стария град са разположени няколко православни храма, джамия, арменска църква. Това показва колко успешно са съжителствали различните вероизповедания още преди векове. Тук има махали с българи, турци, евреи, гърци и цигани.

Пловдив Plovdiv (24)

Множеството културни площи дават възможност за провеждането на изложби, изложения и срещи, някои от които са се превърнали в редовни културни събития.

Пловдив Plovdiv (13)

Старият Пловдив е вписан в допълнителния списък на обектите на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, а в края на 70-те години на 20-ти век е награден със златен медал за опазване на паметниците от миналото. Пловдив получи огромно признание от Съвета на Европейския съюз, когато през май 2015 г. беше утвърден за Европейска столица на културата за 2019 г., заедно с италианския град Матера. Календарът ще изобилства от събития, които няма да са за изпускане, а възможността да популяризираме българската култура е невероятен подарък. Тези факти допълват красотата на калдъръмените улици и старинни къщи, които изпълват сърцата с вдъхновение.

Старият Пловдив е място за среща на история и мечти, посетете го, за да се убедите сами.

Снимки ДИМИТЪР СОТИРОВ

За Пътешественик.com
Avatar
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!