Стара Загора – Рай за пътешествениците

Всеки си има
град на мечтите
с пеещи птици,
с искрени хора.
Тебе аз имах,
град на липите –
синя, далечна
Стара Загора!

– Стойчо Стойчев

Дръжте сетивата си подготвени, защото тук ще откриете нещо чудесно на всеки ъгъл. Добре дошли в един от най-древните градове в Европа – Берое, Августа Траяна, Иринопол, Боруй, Верея, Ески Загра, Железник или както днес е познат на всички – Стара Загора.

Мемориален комплекс "Бранителите на Стара Загора 1877 година" - построен в чест на стогодишнината от Освобождението на мястото на най-кръвопролитните сражения.
Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора 1877 година“ – построен в чест на стогодишнината от Освобождението на мястото на най-кръвопролитните сражения.

Известна и като град на поетите, художниците, липите и правите улици, Стара Загора е една чудновата хармония от древна култура, богата история и живописна природа.

Многобройните имена, с които е наричан градът, археологическите находки от тракийско и римско време и несметните паметници свидетелстват за неговото дълголетие.

Разположен централно в живописната Сърнена Средна гора и плодородната Горнотракийска низина, Стара Загора има важно природо-географско и стопанско значение за региона и страната ни.

Градът е опожаряван и разрушаван многократно. След Освобождението започва възстановяването му по план от Хиподамова система, при която улиците са прави, ориентирани по посоките на света и пресичащи се под прав ъгъл. Планът е изработен от чешкия архитект Лубор Байер. На 5 октомври 1879 г. се полага основният камък за възстановяването на Стара Загора след опустошенията на града по време на Руско-турската освободителна война. Така тази дата остава в историята на Стара Загора и започва да се чества като официален празник на града.

Основните обекти за посещение се намират в близост до центъра на Стара Затора. Един от тях е античният форум „Августа Траяна”, който се намира недалеч от Съдебната палата.

stara zagora (6)

stara zagora (4)

Това магнетично мястото успява да те върне в една разходка из забележителното ни и славно минало.

stara zagora (7)

Драматичният театър “Гео Милев” е една от най-старите и престижни театрални институции в България, чиято сграда впечатлява с внушителна архитектура.

stara zagora (9)

stara zagora (10)

Първата опера в България извън столицата е Държавната опера в Стара Загора. Дълги години градът нямаше опера, тъй като беше опожарена.

Държавна опера Стара Загора - най-голямата и най-модерната сграда за опера и театър в нашата страна.
Държавна опера Стара Загора – най-голямата и най-модерната сграда за опера и театър в нашата страна.

Една от емблемите на града е парк „Аязмото“ – в него се намират Старозагорската зоологическа градина, която е най-голямата по площ в България, и Ботаническата градина.

stara zagora (11)

Разположен на голяма площ, паркът пленява с разнообразието от екзотични дървета и храсти, събрани от цял свят. Преди да бъде превърнат в лесопарк от митрополит Методий Кусев, тук се е издигал гол скалист и безводен баир.

stara zagora (1)

Регионалният исторически музей в Стара Загора е място, което ще ви пресъздаде голяма част от богатата и древна история на града.

Регионалният исторически музей в Стара Загора е сред най-старите музеи в България и сред големите в Европа.
Регионалният исторически музей в Стара Загора е сред най-старите музеи в България и сред големите в Европа.

Парк „5-ти октомври“ и паметника на „Защитниците на Стара Загора“
Парк „5-ти октомври“ и паметникът „Защитниците на Стара Загора“

Стадионът под Аязмото или стадион „БЕРОЕ“ е любимият стадион на любимия отбор на жителите на целия град, наричан още „Храмът на зелените сърца“.

stara zagora (2)

Стадионът разполага с най-голямата козирка в страната, работещо осветление и табло и с най-бързата в България лекоатлетическа писта.

Стара Загора е гостоприемен и красив град, който оставя трайни и невероятни спомени в съзнанието ти. Град, в който пътешествието продължава безкрайно.

Влюбвате се! Да! В центъра на вселената! В Стара Загора!

За Елия