Стара Загора – Рай за пътешествениците

Всеки си има
град на мечтите
с пеещи птици,
с искрени хора.
Тебе аз имах,
град на липите –
синя, далечна
Стара Загора!

– Стойчо Стойчев


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Дръжте сетивата си подготвени, защото тук ще откриете нещо чудесно на всеки ъгъл. Добре дошли в един от най-древните градове в Европа – Берое, Августа Траяна, Иринопол, Боруй, Верея, Ески Загра, Железник или както днес е познат на всички – Стара Загора.

Мемориален комплекс "Бранителите на Стара Загора 1877 година" - построен в чест на стогодишнината от Освобождението на мястото на най-кръвопролитните сражения.
Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора 1877 година“ – построен в чест на стогодишнината от Освобождението на мястото на най-кръвопролитните сражения.

Известна и като град на поетите, художниците, липите и правите улици, Стара Загора е една чудновата хармония от древна култура, богата история и живописна природа.

Многобройните имена, с които е наричан градът, археологическите находки от тракийско и римско време и несметните паметници свидетелстват за неговото дълголетие.

Разположен централно в живописната Сърнена Средна гора и плодородната Горнотракийска низина, Стара Загора има важно природо-географско и стопанско значение за региона и страната ни.

Градът е опожаряван и разрушаван многократно. След Освобождението започва възстановяването му по план от Хиподамова система, при която улиците са прави, ориентирани по посоките на света и пресичащи се под прав ъгъл. Планът е изработен от чешкия архитект Лубор Байер. На 5 октомври 1879 г. се полага основният камък за възстановяването на Стара Загора след опустошенията на града по време на Руско-турската освободителна война. Така тази дата остава в историята на Стара Загора и започва да се чества като официален празник на града.

Основните обекти за посещение се намират в близост до центъра на Стара Затора. Един от тях е античният форум „Августа Траяна”, който се намира недалеч от Съдебната палата.

stara zagora (6)

stara zagora (4)

Това магнетично мястото успява да те върне в една разходка из забележителното ни и славно минало.

stara zagora (7)

Драматичният театър “Гео Милев” е една от най-старите и престижни театрални институции в България, чиято сграда впечатлява с внушителна архитектура.

stara zagora (9)

stara zagora (10)

Първата опера в България извън столицата е Държавната опера в Стара Загора. Дълги години градът нямаше опера, тъй като беше опожарена.

Държавна опера Стара Загора - най-голямата и най-модерната сграда за опера и театър в нашата страна.
Държавна опера Стара Загора – най-голямата и най-модерната сграда за опера и театър в нашата страна.

Една от емблемите на града е парк „Аязмото“ – в него се намират Старозагорската зоологическа градина, която е най-голямата по площ в България, и Ботаническата градина.

stara zagora (11)

Разположен на голяма площ, паркът пленява с разнообразието от екзотични дървета и храсти, събрани от цял свят. Преди да бъде превърнат в лесопарк от митрополит Методий Кусев, тук се е издигал гол скалист и безводен баир.

stara zagora (1)

Регионалният исторически музей в Стара Загора е място, което ще ви пресъздаде голяма част от богатата и древна история на града.

Регионалният исторически музей в Стара Загора е сред най-старите музеи в България и сред големите в Европа.
Регионалният исторически музей в Стара Загора е сред най-старите музеи в България и сред големите в Европа.

Парк „5-ти октомври“ и паметника на „Защитниците на Стара Загора“
Парк „5-ти октомври“ и паметникът „Защитниците на Стара Загора“

Стадионът под Аязмото или стадион „БЕРОЕ“ е любимият стадион на любимия отбор на жителите на целия град, наричан още „Храмът на зелените сърца“.

stara zagora (2)

Стадионът разполага с най-голямата козирка в страната, работещо осветление и табло и с най-бързата в България лекоатлетическа писта.

Стара Загора е гостоприемен и красив град, който оставя трайни и невероятни спомени в съзнанието ти. Град, в който пътешествието продължава безкрайно.

Влюбвате се! Да! В центъра на вселената! В Стара Загора!

За Елия