Спело - другото име на италианския чар

Когато се разхождаш из Умбрия, ти се струва, че няма как следващото градче, през което ще минеш, да е по-красиво от предишното. И тогава стигаш до Спело, а пред очите ти се разкрива очарователна гледка: малки къщички се разстилат надолу по хълма, охранявани от удивително запазена градска стена, извисяващи се кули и три римски порти.

5852101862_1f52df313f_b


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Ако влезеш в градчето през пролетта и лятото, сърцето ти завинаги ще остане там: местните жители сякаш си организират неофициално състезание по отглеждане на цветя и се надпревярват да украсяват и къщите си, и тротоарите пред тях с кошници и саксии, които изпълват улиците с разкошни цветове и завладяващ аромат.


Histellum, както се е казвало градчето при възникването му, първоначално е римско селище, намиращо се на пътя Via Flamini, в близост до стратегическо кръстовище за Перуджа. Най-впечатляващата останка от този етап от историята на града, с изключение на самите градски стени, е Porta Venere – порта от времето на Август, оградена от две кули с 12 страни, извисяващи се в западната част на Спело.

4241669655_27caf4b834_z

Повечето от другите забележителности са по протежение на Via Cavour – главната улица, като се започне със Santa Maria Maggiore: църква с фино изваяна средновековна порта, която впечатлява и след като влезеш в нея с невероятните си стенописи. Наблизо има още няколко красиви църкви – Sant’Andrea, San Lorenzo, San Claudio, Tega Chapel, както и художествена галерия. Но истинското удоволствие за всеки пътешественик е атмосферата, в която се потапяш, когато си в Спело: неусетно заживяваш с пулса на местните жители и не можеш да спреш да се любуваш как красивият мрамор, от който са изградени постройките, придобива прасковено-розов оттенък по изгрев и залез.

Снимки: Christopher John SSF, gengish skan
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!