Синтра - образецът на португалското културно наследство

Великият разказвач на приказки Ханс Кристиян Андерсен описва това кътче като „най-красивото място в Португалия“. Да отидете в пиринейската страна и да пропуснете Синтра си е направо престъпление!

sintra0
Снимка: Lee Cannon

Не е случаен фактът, че градът е признат за част от световното културно наследство. Синтра е образец за историята и културата на Португалия, едно голямо доказателство за това колко величествени са европейските градове.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Разположен е върху живописните хълмове на едноименния природен парк. Заобиколен от вековни гори, спираща дъха гледка и с климат, който позволява слънцето да се усмихва целогодишно тихо и кротко, Синтра предлага за всеки по нещо. Плажове, водни спортове, екстремни преживявания, места за отдих и разходки, история, паметници, дворци и каквото друго се сетите.

Снимки: Alessandro Grussu

Разположен на брега на Атлантическия океан, Синтра наистина е градът, в който можете да се насладите на европейската архитектура в няколко нейни проявления – замъци, църкви, катедрали и дори най-обикновени жилищни сгради, които в никакъв случай не могат да се задоволят с определението „обикновени“.

Първото нещо, което пленява гостите на Синтра, е Замъкът на Маврите. Кацнал на един от близките хълмове, той грижливо пази града и неговата красота. От останките на кулите на замъка се разкрива една от най-великолепните гледка към цяла Синтра.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

MINOLTA DIGITAL CAMERA
Снимки: Muchaxo

През 1840 година, унесен от своите копнежи за нещо величествено, цар Фердинанд Сакскобургготски дава нареждането за построяването на двореца „Пена“. Барок, готика, ренесанс и източни орнаменти намират място сред пъстрите цветове на двореца. Замъкът на царя, тясно свързан и с българската история, се извисява на около 1500 височина над града и се разполага на над 300 хектара земя, която е превърната в уникален по рода си парк със зеленина, езера, водопади, пътеки и градини. Цар Фердинанд определено е имал добро въображение. Залите и вътрешните дворове и стаи на двореца също като фасадата са богато орнаментирани и украсени с всякакви цветове и елементи.

Снимки: Feliciano Guimarães

В Стария град на Синтра е и третият дворец – лятната резиденция на маврите, която до началото на 20 век е била действаща резиденция на монархията. Националният дворец привлича погледите с целите си кули и съчетанието между типично готическия стил и късната готика, характерна само за тази част на Европа – мануелински стил. Вътрешността му се отличава с уникален интериори – декорации, рисунки и орнаменти, типични за пищността на царските особи.

Снимки: Bobo Boom

Синтра наистина е образец за европейската култура, възможностите и развитието на архитектурата през вековете и най-вече за португалската история. Освен дворците, в града има множество църкви, които свидетелстват за тенденциите в религиозната архитектура и строителство. Дори жилищните и административните сгради впечатляват със своя стил и дизайн.

sintra8

sintra9

sintra10

sintra11
Снимки: yuka HAYASHI

Заслужава си да отделите време за това топло португалско градче, разположено на не повече от 25 км от Лисабон. Синтра е мястото, на което можете да усетите духа на монархията, управлявала Португалия векове наред.

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!