Разходка в царския парк

Знаете ли как царският дворец Врана получава името си?

Княз Фердинанд I, който освен по ботаниката, се увличал и по орнитологията, решава да нарече тогавашния чифлик на първата птица, кацнала на покрива му.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Паркът обаче никак не прилича на врана, може би по-скоро на паун – пъстър, величествен и много красив.

Това уникално място се намира само на 11 километра от София и е прекрасно за разходка. Отворен е за посетители всеки уикенд, има удобна специална автобусна линия и безплатен екскурзовод на всеки кръгъл час.

vrana (2)

vrana (3)

vrana (4)

Ако сте решили да го посетите, изберете пролетта или лятото. В тези сезони можете да видите огромното разнообразие от над 800 дървесни, храстови и тревисти вида в цялата им прелест. Аз го посетих в разгара на горещото лято и бях очарована от прохладата и тишината.

Екскурзоводът ни разказа, че паркът „Врана“ е създаден под влиянието на европейските пейзажни паркове и наистина не им отстъпва. По време на разходката си не бива да пропускате езерото с лилиите и алпинеума „Далем“, създаден по идея на княза.

vrana (5)

vrana (6)

Безспорно най-голямата забележителност в парка е самият царски дворец.

vrana (7)

vrana (8)

vrana (9)

Отвън сградата не напомня на никоя друга, а отвътре впечатление правят таванът от дърворезба, позлатената дъбова ламперия, все още работещият стар асансьор и забележителните колони.

Разходихме се и до царските конюшни, в които някога са отглеждани и два индийски слона, купени от Фердинанд за зоокъта в парка.

Видяхме и дървената къщичка, построена специално за Георги Димитров, който е живял там, след като царското семейство е изпратено в изгнание.

vrana (10)

Със сигурност бих се върнала в парка отново. Толкова си близо до големия град, а същевременно се пренасяш в друга епоха. Спокойно, красиво, прохладно и интересно място е Врана.

Ако вече планирате разходката си до там, имайте предвид че това е парк-музей. Предвидете си пари за входна такса и спазвайте правилата на защитената територия на парка.

vrana (11)

За Мая