Пролетна разходка в сърцето на Каталуния

Малко облачна и приятно прохладна в началото на май, Барселона е прекрасна с ласкавия морски ветрец, многото палми и постоянно носещ се аромат на хашиш. Улиците са пъстра смесица от туристи от всички националности и местни жители.

ОЛА, БАРСЕЛОНА!

Първото място, на което попадаме, е главната пешеходна улица Ла Рамбла, живописна и шарена. Многото забележителности, свидетелства за богатата история на града, са разпръснати във всички краища на града, и понеже е невъзможно да разгледаш всичко за 5-6 дни, отказваме се от общоприетото и кривваме в малка уличка на готическия квартал и смело губим посока, за да усетим духа на града. Всъщност няма как да се изгубиш, но има какво да откриеш.

BCN_pic

BCN_pic1

BCN_pic2

BCN_pic3

BCN_pic4

BCN_pic5

BCN_pic6

Портокаловите дръвчета, обагрили малките улички, допълват магията.

BCN_pic7

Различните видове италиански сладолед, за които се редят на опашки дори местните жители, са невероятни и заслужават да се опитат.

BCN_pic8

Каталунците, като цяло, са ценители на италианската кухня.

90% от националните ястия са с чесън, не че това вълнува някого, освен мен, но да отбележа, че бургерите са наистина добри.

Отново сме на главния булевард Ла Рамбла, където е La Boquera – Закритият пазар.

Впечатляващо е разнообразието от всякакви меса, морски продукти, плодове, зеленчуци и техните производни.

BCN_pic9

BCN_pic10

Поредният ден е приятна слънчева неделя и, вървейки от Триумфалната арка, влизаме в Парка на Цитаделата. Там се намират няколко музея, зоологическата градина и прекрасен каскаден фонтан, но всичко това бледнее на фона на атмосферата, в която се потапяме.

Сякаш представители на всякакви раси, националности и ексцентрични виждания и умения бяха превзели прекрасните полянки за отдих, но както се пее в една песничка “Аll the freaky people make a beauty of the world”.

BCN_pic11

BCN_pic12

Стигаме до крайбрежния квартал Barceloneta.

През май водата на плажа е доста студена, почти като бирата, която се предлага за 2 евро, разнасяна в малки хладилни чанти от обикалящите брега търговци.

BCN_pic13

BCN_pic14

На площад Каталуния, откъдето тръгва Aеробуса за летището, има чешмичка. Поверието гласи, че ако пиеш от нея, ще се върнеш в Барселона. Отпивам от неприятната на вкус вода и мисля, че Барселона е изживяване, което заслужава да се повтори!

BCN_pic15

За Нора