Прекарването на време сред природата намалява стреса и депресията

Научните доказателства сочат многобройни ползи от прекарването на време сред природата, което пряко влияе върху физическото и психическото здраве на хората:

  • Намаляване на стреса: Природата може да помогне за намаляване на стреса, безпокойството и изтощението. Различни проучвания показват, че излагането на естествена среда намалява нивата на кортизол (хормон на стреса), като по този начин намалява физиологичния стрес . Физическата активност, извършвана сред природата, помага в този аспект, като съдейства и за намаляване на стреса.
  • Подобрено настроение: Свързването и прекарването на време сред природата е свързано с по-добро психологическо благополучие и по-ниска соматична тревожност. Не е необходимо да ходим в планината или на север, за да постигнем тези предимства, зелените площи на града, в който живеем, също помагат в този аспект. В обобщение, проучванията стигат до заключението, че дори малки дневни дози време сред природата или зелените площи могат да подобрят настроението и да насърчат чувството за благополучие и щастие. Има проучвания, които свързват ежедневното посещаване на природни пространства с по-високи нива на удовлетворение от живота, насърчаване на положителното самовъзприемане на образа на тялото и подобряване на развитието на способностите, качеството на живот и личностното израстване чрез вземане разходки в тези среди . Освен това се наблюдава, че излагането на природата повишава нивата на серотонин.
  • Подобряване на психичното здраве: Проучванията, проведени върху връзката между психичното здраве и природните пространства, подчертават, че природата представлява защитен фактор за превенцията и намаляването на суицидния риск. Намаляване на депресивните симптоми се наблюдава и когато прекарваме част от времето си в зелени площи. И накрая, това е свързано с по-ниска вероятност от развитие на сериозни психични заболявания.
  • Подобрено качество на съня: Прекарването на време сред природата може да ни помогне да подобрим качеството на съня си. От една страна, да отидем сред природата означава да се изложим на естествена дневна светлина, да възстановим и/или подобрим нашия циркаден ритъм. Освен това влияе върху намаляването на стреса и тревожността, като по този начин намалява нарушенията на съня. Всичко това, заедно с физическата активност, извършвана в естествена среда, може да подобри качеството на съня ни и да ни помогне да почиваме по-добре.
  • Повишена креативност: Прекарването на време в естествени пространства насърчава креативността и решаването на проблеми. Чрез вдъхновение и спокойствие хората подобряват способността си да решават проблеми, да развиват нови идеи и да започват нови проекти.
  • Подобряване на дихателната функция: Хората, особено тези, които живеят в градовете, са постоянно изложени на безброй замърсители от околната среда, влошаващи дихателната ни функция и цялостното ни здраве. Дишането на свеж, чист въздух сред природата подобрява функцията на белите дробове и помага за намаляване на симптомите на респираторни заболявания, като астма.
  • Повишена физическа активност: Естествената среда насърчава физическата активност, независимо дали ходене на открито, туризъм, плуване, колоездене, кънки… Всички тези дейности повишават физическата активност и подобряват сърдечно-съдовото здраве.
  • Психосоциален аспект: Потапянето в природните пространства ни позволява да генерираме положителни социални взаимоотношения, тъй като насърчава социално взаимодействие, обширни разговори, размисъл и т.н. Също така се наблюдава насърчаване на намерението да се помага на другите, повишавайки чувството за общност и групова сплотеност. Тази психосоциална полза зависи от дейностите и социокултурния контекст, в който се развива връзката с природната среда

Важно е да се има предвид, че прекарването на време сред природата няма да реши всичките ни проблеми, но може да подобри цялостното ни здраве, като е чудесна подкрепа при възстановяването на някои психиатрични патологии като тревожност, хроничен стрес или тежка депресия.

Със сигурност ще ни подейства ободряващо да посветим определена част от деня си на разходки из естествена среда, далеч от екраните и наблюдаване на пейзажа. Може да е подходящо време да медитираме, да дишаме дълбоко, да мислим или да говорим с близките си.

Ако вие или някой около вас проявява симптоми на депресия, можете да се свържете със специалистите от терапевтичен център Бенну. Там ще ви предоставят информация за въпросната патология и всички възможности за лечение.

За Пътешественик
Идеята за уебсайт, в който да съберем историите и снимките си от пътувания в България и чужбина, се роди спонтанно в един съвсем обикновен работен ден, но се превърна в нещо специално – в страст за целия ни екип.