Прекрасните градини на Маркесак – атракция за малки и големи

По поречието на река Дордон, разлели се по склона на един хълм, с очарование и магнетизъм ни очакват градините на замъка Маркесак.

Типично за всичко френско, така и тези градини зашеметяват с естетиката, стила и красотата си. Историята им започва в средата на 19-ти век. След това градините са занемарени, обрасли в буйна растителност, храсталаци и гори, но от около две десетилетия насам са възстановени и отново дават възможност на посетители и любители на градинарството да се насладят на този вид изкуство.

marque0

Доста преди градините да разцъфнат през 19-ти век, около 1450 г., са построени първите сгради в имението Маркесак. Около него и до днес има останки от крепостни стени, а основната сграда на замъка такава, каквато може да се види и днес, е от времето на Великата френска революция.

marque10

Невероятните градини с лабиринти от чемшири, дъбове, кленове, горски ягоди и още над 150 000 храста и дървета е разположена на над 22 хектара земя на хълма край реката. Може би затова тази зелена феерия се сдобива с името „наклонените градини“.

Теренът е терасиран, а върху него се вият над 6 километра пътеки и алеи, по които можете да се разхождате и да усетите спокойствието и романтичния полъх на „наклонените градини“ около замъка.

marque3

marque11

След като градините и замъкът отново започват да бъдат стопанисвани, през 1997 година местността става част от класификатора на Комитета на паркове и градини към френското културно министерство. От тогава насам целогодишно в замъка Маркесак се провеждат различни културни събития на открито. След като градините са възстановени в цялата си красота и вълшебство, новите собственици решават да превърнат мястото в атракция както за големи, така и за малки, и създават специален лабиринт от растения за децата, които посещават Маркесак.

marque2

marque4

marque5

marque6

marque7

marque8

marque9

marque12

Снимки: Stephane Mignon и Adrian Scottow
За Пътешественик.com
Avatar
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!