Омагьосващите Галапагоски острови – застрашеният Рай на дивата природа

Едно райско кътче в Тихия океан, откъснато от континенталните земи и дало възможност на дивата природа да избуява на спокойствие и на уникални животински видове да се приспособяват към местните условия хиляди години, без да се страхуват от намесата на човека – това са омагьосващите Галапагоски острови. Или поне това са били до преди няколко века.

1200px-Isla_SeymoreСнимка: Isla Seymore

Галапагос е архипелаг от 13 основни и 6 по-малки вулканични острова на около 1000 км западно от Еквадор, към чиято територия спада. Само четири от тях са обитавани от хора – Санта Круз, Флореана, Изабела и Сан Кристобал, като основна роля за заселването им има еквадорското правителство. Въпреки че са открити през далечната 1535 година, Галапагоските острови са почти необитаеми до 20-те години на XX век. Тогава пристига група норвежци, на които правителството предоставя безплатна земя и ги освобождава от данъци за десет години. Мълвата за това се разпространява и привлича още заселници от Европа и Америка.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 
galapagos-2Снимка: EST

Влиянието върху дивата природа се забелязва бързо и през 1959 г. островите са обявени за първия национален парк на Еквадор. Всъщност годината не е избрана случайно – точно тогава се отбелязва един век от първата публикация на „Произходът на видовете“ на Чарлз Дарвин, който е тясно свързан с Галапагос. Известният учен участва в експедиция, която изследва островите, през 1835 г., и използва много от местните видове като доказателство за своята теория за произхода на видовете. Особено популярни са Галапагоските чинки (наричани и Дарвинови чинки), чиито представители се считат за типичен пример за еволюцията.

1200px-Geospiza_fortisСнимка: Geospiza fortis

На Галапагоските острови има още много екзотични животни, част от които, за съжаление, вече са застрашени от изчезване. Това е единственото място, където се срещат Слонските костенурки – най-големите на Земята, чиито възрастни представители достигат повече от 1.8 м дължина и над 400 кг тегло, а животът им според учените е около 200 години.

galapagos-kostenurkiСнимка: Lisa Weichel

Морски лъвове, игуани и краставици, галапагоските пингвини, ястреби, конолофи, синокракият рибояд, безкрилият корморан са само част от другите застрашени животински видове на Галапагоските острови, които сега човечеството се опитва да опази.

galapagos-islands-picturesСнимка: Peri Apex
galapagos-islands-toursСнимка: Vivienne
galapagos-pinguinСнимка: Randal Sheppard
galapagos-iguanaСнимка: blinking idiot

С тази цел през1978 година ЮНЕСКО обявява острова за „територия на световното наследство“, а през 1985 година и за биосферен резерват. Година по-късно акваторията на островите, чиято обща площ е 70 000 km², е обявена за морска природо-охранителна зона – втората най-голяма на света след Големия бариерен риф в Австралия.

galapagos-islands-ecuadorСнимка: Peri Apex
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!