Олимпиада - Раят, където е роден Аристотел

lili4Разказва Лилия Йотова – председател на Асоциацията на  професионалните фотографи (photographers.bg), лектор по фотография в „Арт колеж София“, управител на Art Photo Label, член на Съюза на  българските  журналисти.

Повече за Лили Йотова можете да научите ТУК и ТУК

Лили обича да пътува из България и близките европейски държави и триповете й рядко са планирани. Често се случва да реши, че иска да отиде някъде, и след 30 минути да е стегнала багажа, да е сложила децата в колата и да са тръгнали. Определя се като спонтанен, авантюристичен пътешественик. Задължителните неща, които взима със себе си на път, са фотоапарат и телефон.

Olimpiada (2)

Olimpiada (75)

Olimpiada (7)

Olimpiada (3)

Олимпиада е малко гръцко селце, което се намира между Солун и Кавала, на около 300 км от София. Името му е такова не защото там се е провеждала спортна олимпиада, а защото така се е казвала майката на Аристотел. Смята се, че това селце е родното й място – или поне така казват гърците. Те умеят много добре да рекламират всичко свое. Всеки камък за тях е ценен и е бил част от някаква грандиозна битка, събитие или личност. Не знам дали историята за Олимпиада е вярна, но знам, че мястото е красиво и си заслужава да се отиде на почивка или на разходка. Най-удобният маршрут до Олимпиада е през Гоце Делчев – граничен пункт Илинден – Драма  – Амфиполи – Аспровалта – Ставрос – Олимпиада.

Olimpiada (31)

Olimpiada (50)

В малкото китно селце има достатъчно места за настаняване, семейни хотели и квартири. Дори и на място да потърсите, ще намерите изгодни и подходящи стаи за нощувка. На снимката долу виждате апартаментите Каргас. По-голямата част от тях са заети от българи почти през целия сезон, а собствениците говорят български. Къщите се намират почти на плажа, имат огромен двор с равно окосена трева и много цветя, барбекю, пейки, люлки, масички. Много красиво и приятно за почивка място.

Olimpiada-1

Аз посетих Олимпиада за първи път с един инфотур за журналисти, организиран от гръцкото министерство на туризма. Не знам защо и нашето министерство не прави подобни инфотурове за нашите туристически обекти, които са прекрасни, но се нуждаят от реклама и информация както у нас, така и в чужбина.

Olimpiada (1)

Olimpiada (4)

Olimpiada (5)

Olimpiada (6)

По време на инфотура ни показаха всички забележителности в селцето и околността. Разгледахме хотелите в Олимпиада (те не са много, защото селцето е мъничко), ресторантите с типично гръцките специалитети, сладкарниците с местни сладкиши, древните археологически разкопки, паметници, местата за забавление, закътаните плажове, водопадите високо в планината и т.н.

Olimpiada (10)

Olimpiada (11)

Olimpiada (17)

Olimpiada (73)

Olimpiada (14)

Olimpiada (16)

Ходихме и в местни домове, където правят сладко от портокали и от смокини, присъствахме на приготвянето му. Част от хората в селото се издържат чрез продажба на сладко и плодове.

Olimpiada (23)

В местна сладкарничка споделиха с нас рецептата за приготвяне на гръцки понички и дори лично си направихме такива.

Olimpiada (41)

Olimpiada (76)

Olimpiada (80)

Olimpiada (83)

Olimpiada (84)

В центъра на селцето се намира паметникът на Аристотел, а на 1 км южно от селото е и местността “Стагира”, която се счита за родното му място.

В момента там тече реставрация и възстановяване. Много е красиво, оградено с каменни зидове, има пътеки и страхотни гледки към морето. Можеш да се разхождаш цял ден, без да ти омръзне.

Останките, които виждате, вероятно са от къщата на Аристотел.

Olimpiada (62)

В Олимпиада се намира и известната мидена ферма Мидия. В нея отглеждат най-чистите миди и зареждат цялото крайбрежие с тях.

Olimpiada (60)

Olimpiada (68)

Качихме се на една специална голяма платформа, която приличаше на огромен сал и с нея влязохме в морето до мястото, откъдето вадят мидите. На повърхността на морето плуват варели, а на тях са закачени дебели корабни въжета. Мидите се захващат за тях и растат на въжетата, а не на дъното и по скалите. Поради тази причина казват, че са най-чистите, защото не събират боклуци по дъното.

Olimpiada (56)

Olimpiada (70)

Olimpiada (74)

Има място на брега, където може да ти приготвят веднага току-що извадените миди. Останалата продукция се отнася във фабриката, където изчистват мидите от черупките и остава само вътрешността. Всичко се транспортира в големи кутии от стереопор с лед, т.е. мидите изобщо не ги замразяват, а ги доставят пресни. Твърдят, че това са най-чистите миди, защото през залива, където се отглеждат, не минават кораби, нито други плавателни съдове. Само като погледнеш водата, разбираш, че това си е чистата истина, защото можеш да видиш дъното вероятно на 20 метра дълбочина.

Olimpiada (32)

Olimpiada (78)

Olimpiada (14)

Всички плажове в Олимпиада са достъпни и безплатни. Има такива, които са закътани до високи скали, но всеки може да слезе на тях и да им се наслади. Всичките са със ситен пясък. Както знаем, има места в Гърция, където всичко е плажовете са каменисти, но Олимпиада не е от тях.

Морската вода е толкова чиста и прозрачна, че често се случва да видиш как рибки да плуват около краката ти.  Имайте предвид, че във водата има много морски таралежи, виждат се с просто око, така че си пригответе обувки за влизане в морето.

Olimpiada (34)

Olimpiada (36)

Olimpiada (40)

Olimpiada (42)

Имахме възможността да отидем на нощен промишлен риболов с кораб. Капитанът на кораба лично сътвори моряшка рибена чорба, докато останалият екипаж хвърляше мрежите. Приготвяше я пред нас, на кораба. Рибарите в екипа бяха предимно българи и албанци, нямаше много гърци.

Olimpiada (69)
Капитанът

Olimpiada (18)

Olimpiada (20)

Olimpiada (65)

Olimpiada (24)

Olimpiada (37)

Не уцелихме силна риболовна вечер, защото екипажът успя да извади от морето само няколко риби и 2-3 октопода. Уловиха ни няколко морски звезди – на снимката виждате току-що извадена от морето такава.

Olimpiada (21)

Въпреки това, всички дружно дърпаха мрежите, а отделно малка лодка с насочващо осветление обикаляше около кораба при изваждането на мрежите с улова. Целият риболов протече в рамките на 3-4 часа. Прибрахме се по тъмно.

На снимката виждате колко много хора вадят мрежите с улова. По-малките рибки ги оставяха на кораба, за да служат за примамка при следващото хвърляне на мрежите.

Olimpiada (15)

Относно алкохола – препоръчвам техните вина, произведени в региона на Атон, както и гръцкото узо.

Olimpiada (38)

Olimpiada (44)

Olimpiada (45)

Olimpiada (46)

Olimpiada (47)

Olimpiada (48)

Олимпиада се намира в подножието на планина. Качиха ни на един джип и след известно експремно пътуване нагоре стигнахме до много красиви водопади, където имахме възможност да направим поредица от красиви снимки. Изгледът към селцето отвисоко е невероятен. Показаха в далечината златна мина, където и до днес добиват злато, а често, като влезете във водата, ще видите малки дребни златни частици. Не се чудете, злато е, просто регионът е такъв.

Olimpiada (59)

Olimpiada (77)

Olimpiada (27)

Olimpiada (29)

Olimpiada (50)

Olimpiada (51)

Olimpiada (49)

Olimpiada (85)

Olimpiada (9)

Olimpiada (11)

Олимпиада е богата и на плодове – нарове, портокали, мандарини – такива дървета можеш да видиш по улиците. Местните баби приготвят ликьори и сладка от тях. Не пропускайте да опитате и от техните баници. А прясно приготвената риба е задължителна.

Olimpiada (12)

Olimpiada (53)

Olimpiada (55)

Olimpiada (57)

Olimpiada (58)

Харесвам Олимпиада. Живописна, красива, закътана в подножието на планината, с малки кокетни плажове, кристална вода и златен пясък. Не се колебайте при следващото ви пътуване. Добавете я в списъка с любими дестинации.

Olimpiada (79)

Olimpiada (39)

Olimpiada (31)

Olimpiada (63)

Olimpiada (33)

Olimpiada (52)

За Пътешественик.com
Avatar
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!