Нойшванщайн – замъкът, който вдъхнови Чайковски и Уолт Дисни

Вълшебно красив замък, сякаш излязъл от някоя от любимите ни детски приказки – това е Нойшванщайн. Ако ви се струва познат, въпреки че никога не сте го виждали нито на живо, нито на снимки, то не се учудвайте – именно този замък е вдъхновил легендарния Уолт Дисни да го използва за емблемата си, която виждаме преди всяка приказка, оживяла на екрана благодарение на талантливите аниматори от филмовото студио.

3Снимка: Martina Oefelein

Neuschwanstein, кацнал в подножието на Баварските Алпи и връх Цугшпице, се превежда като Нова лебедова скала и това название не е случайно. Лебедът е бил любимата птица на баварския крал Лудвиг II, който построява замъка, и присъства в декорацията на всички стаи. Оттук идва музата и на още един прочут творец – Чайковски, който създава емблематичния си балет „Лебедово езеро”, повлиян именно от многобройните превъплъщения на красивата птица в интериора на Нойшванщайн.

2Снимка: gerdragon

Самият крал Лудвиг II пък решава да издигне този „замък на мечтите”, вдъхновен от оперите на любимия си композитор Вагнер и от легендата за рицаря Лоенгрин. Сцени от едноименната опера на немския композитор, както и от други негови произведения, са пресъздадени върху платна, които красят стените на великолепните помещения в замъка.


Всъщност „замъкът на мечтите” така и не е завършен окончателно, въпреки че строежът му продължава 17 години – прекратен е с внезапната смърт на краля през 1886 г. От планираните 30 стаи тогава са довършени само 11. Въпреки това и до днес Нойшванщайн си остава един от най-красивите замъци в света и привлича всяка година над милион туристи.

1Снимка: Luis Miguel Justino
За Пътешественик.com
Avatar
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!