Независимостта на САЩ и американското знаме

На 4 юли 1776 година Континенталния конгрес на САЩ приема документ, в който се обявява, че Тринадесетте колонии, които са във война с Великобритания от повече от година, вече не са част от Британската империя, а са „свободни и независими щати“.

Този документ е наречен Декларация за независимост на САЩ.
Декларацията е подписана от Томас Джеферсън.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Денят на независимостта на САЩ се празнува на 4 юли и е обявен за рождения ден на САЩ.

Американското знаме: 3 декември 1775 – 14 юни 1777 (само 1 година)

След като Съединените щати стават независима държава Конгресът изразява желание да бъде създаден нов флаг, наречен „Strips & Stars“ (Звездно-раиран флаг). Оттогава английското знаме изчезва, заменено от звездите, всяка от които съответства на един от щатите.

Шивачката от Филаделфия Бетси Рос ушива първия американски флаг, помагайки на Джордж Вашингтон за създаването му. Адвокатът, музикант и съдия Франсис Хопкинсън също има принос за дизайна на знамето.

Американското знаме: 14 юни 1777 – 1 май 1795 (18 години)

Днес американското знаме се състои от 13 ивици (7 червени и 6 бели), символизиращи 13-те британски колонии, които образуват независимата държава. Преди обединението всяка от колониите е имала свое собствено знаме. Когато обявили войната за независимост, те взели решение да създадат знаме, символизиращо обединението им.

Американското знаме: 4 юли 1960 до днес

В синия квадрат днес има 50 бели звезди за всеки от 50-те щата (Хавай са петдесетият щат, присъединил се към САЩ на 4 юли 1960).

Всеки от цветовете има определено значение: синият цвят символизира храбростта, белият – ценностите, червеният – справедливостта.

Има няколко специални изисквания към знамето. То не бива да докосва земята. Съществува специална техника за сгъването му на триъгълник. Когато е скъсано или много овехтяло, е забранено да бъде хвърляно на боклука. То трябва да бъде предадено на Американския легион или на скаутите, които след малка церемония го унищожават (обикновено то бива изгорено). Позволено е знамето бъде погребвано или хвърляно в морето. Въпросът е да се отнасят към него с уважение.

Източници: БТА и Уикипедия
За Николай
Изкушени от вечния порив да търсим и намираме, ние се отправяме на далечно пътешествие към непознати земи, покоряваме непристъпни върхове, хвърляме се в студените, дълбоки води на неизвестното, стъпваме с боси крака по пясъка на девствени плажове, за да изследваме нови и нови светове. Човешкият стремеж към познание ни отвежда на различни места, попиваме от културата на чужди народи, за да разберем по-добре другите и себе си. Така се носим по вълните на живота и пътувайки към своя свят, откриваме истински стойностните неща, заради които си заслужава да се впускаме в нови приключения, които вдигат адреналина, отварят сетивата и пронизват сърцата ни всеки ден, всеки божи ден до края на дните ни. Още от мен четете тук: nikolaynanchev.blogspot.com