На Коледен базар в Берлин

Времето около Коледа винаги ми е било любимо заради необикновената атмосфера, която се създава сякаш от само себе си. В дните преди празника хората са някак по-добри, по-усмихнати, а затова помага, разбира се, и украсата навсякъде, и специалните коледни базари. Много съм щастлива, че имах възможността миналата година да видя как изглеждат Коледните базари в Берлин – всички знаем, че точно в Германия тази традиция е на голяма почит.

IMG_4373


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

В Берлин има много Коледни базари – освен няколкото в по-централните части, всеки квартал си има и свой базар. Някои работят постоянно, докато други са само през уикендите. Посетих един такъв и трябва да ви кажа, че по-голяма блъсканица отдавна не съм виждала! 🙂 Явно хората си знаеха, че базарът е само в почивните дни и в събота вечер всички от квартала бяха решили, че ще отидат там.

Придвижването беше изключително трудно, но това не пречеше всички да са усмихнати, учтиви и видимо доволни от възможността да разгледат различните сергийки, да видят на живо как работи един ковач (в комбинация с няколко живи магаренца, които предизвикваха истинска истерия сред дечицата), да накупят някой и друг сувенир и разбира се, да пийнат емблематичното греяно вино – Glühwein

IMG_4303

IMG_4466

IMG_4300

На всеки базар виното се предлага в специални чаши, които си плащаш, когато взимаш виното, и ако ги върнеш, си получаваш парите обратно. Доста хора обаче, особено туристите, си задържат чашите за спомен – така направих и аз 🙂 Само че си избрах не чашите от този базар, който се провеждаше само през уикенда, а от един друг, по-централен и постоянно присъстващ в месеца преди Коледа – признат и за един от най-красивите в Берлин. Казва се Gendarmenmarkt и ме очарова с това, че всички къщички, в които се продават най-различни сладки изкушения, сувенири и т.н., изглеждат по абсолютно еднакъв начин.

IMG_4458

IMG_4483

Пийването, разбира се, върви и с хапване! Един от специалитетите на Берлин е къри вурст. В началото си мислех, че става въпрос за някакъв специален колбас, но се оказа, че кърито всъщност е в соса, а колбасът имаше вкус, много подобен на нашите кренвирши. Сервират го, нарязан на колелца, заедно с къри соса и по желание с печени картофи или хлебче. Вкусно е! 🙂

IMG_4350

IMG_4354

На един от другите централни Коледни базари – на Potsdamer Platz, имаше въртележка за децата, както и ледена пързалка – изглеждаше голямо забавление, но за съжаление нямах време да я пробвам, защото имаше големи опашки, а аз бързах да разгледам колкото може повече неща.

IMG_4349

IMG_4360

Направи ми впечатление, че на всички базари много популярни са сладкишите (особено меденки във формата на сърца с различни надписи), най-различни ядки, ръчно изработените дървени играчки, красиво изрисувани свещи и всевъзможни сувенирчета, голяма част от които, разбира се, носещи по нещо от Коледния дух. Той, между другото, властва наистина много на тези базари – и е изключително заразителен! Просто няма начин, дори да ти е нещо криво или да си изморен, да не ти се оправи настроението. Страхотно изживяване беше и искрено се надявам някой ден отново да мога да посетя Коледните базари на Берлин!

IMG_4359

IMG_4361

IMG_4362

IMG_4363

IMG_4371

IMG_4478

IMG_4481

За Петя
Пътуването е състояние на духа. Колкото и далеч да стигнеш, колкото и нови места да посетиш, колкото традиции и култури да опознаеш, ако не отвориш сърцето си за тях, все едно не си излязъл от дома си.