Натрон - зловещото червено око на Африка

Някои го наричат „езерото на смъртта“ или „опустошената земя“ заради поредица снимки, разпространени в онлайн пространството. За други е просто граница между Танзания и Кения. Натрон е едно от африканските езера, разположени в силно сеизмична депресия в Източноафриканската рифтова долина. Намира се между кратера Нгоронгоро и равнините на Серенгети.

Езерото е плитко, солено, заобиколено от вулканични хълмове и дълбоки кратери. Смята се за едно от най-алкалните в света. Водите му изобилстват от големи количества сол, калцинирана сода и магнезий.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Lake-Natron-5

Заради содата водата на Натрон има изключително високо рН – над 10,5. Това прави възможно калцирането на живите организми. В миналото депозитите от натриев карбонат са използвани за египетската мумификация.

Няколко снимки в интернет пространството привличат вниманието и погледите на всички със зловещите образи в тях – животни и птици, превърнати в калцирани статуи.

lake-stone-animals-natron

Истината обаче е, че не водата на езерото е причина за смъртта им. Всъщност никой не знае от какво са починали, а фотографът Ник Брант, който е автор на снимките, разказва, че е намерил телата им по бреговете на Натрон и ги е заснел първо така, а след това ги е нагласил в пози, все едно са живи.

Може би и червеникавият цвят, който добива езерото в определени периоди, допринася за зловещата му слава. В действителност то въобще не е „мъртва зона“ – алкалността на водата създава предпоставки за процъфтяваща екосистема наоколо: солени блата, сладководни влажни зони, райски кът за фламингото и други водолюбиви птици.

Lake-Natron-6

Споменатият червеникав цвят се дължи на най-малките микроорганизми, които живеят в солената вода – екстремофили като цианобактериите, които имат червен пигмент и когато растат в големи количества оцветяват водата на Натрон.

lake-natron-2

И всъщност се оказва, че колкото и зловещо да изглежда това езеро, реално далеч не е такова. Дори напротив – Натрон е важен воден резерват в Африка и едно от най-големите алкални езера в света.

Lake-Natron-3

Lake-Natron-7
Снимки: amazingtopplaces
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!