Най-зловещите призрачни градове в САЩ

Малко преди Хелоуин да се настроим на вълна призраци, духове и страшна атмосфера, в която не бихме искали да попадаме никога, особено по тъмно… В САЩ има тенденция, застигнала не един и два града: рязко процъфтяване и развитие и точно толкова рязко изчезване и упадък. Зловещи и пусти места, които някога са били топ дестинации, са разпръснати по цялата територия на Щатите.

Ще се запитате как така изведнъж целият град си събира багажа и дим да го няма… Причините в повечето случаи са икономическото и инфраструктурното развитие на районите, при което малките градчета замират. Хората оставят домовете си и заминават, за да търсят нови хоризонти и по-добър живот. Така малките градове обезлюдяват и с годините започват да приличат на свърталище на духове. Ето и някои от най-известните на територията на Съединените Американски Щати.

Боди, Калифорния

1-body

Някога, в разцвета си, Боди има славата на едно от най-опасните населени места на Запада, в което властва беззаконие, а днес е сред най-добре запазените призрачни градове в Америка. С все още обзаведените си сгради и магазини, които всеки момент могат да отворят врати, Боди е истински зловещ град, представител на Дивия Запад. Някога в него е имало 65 от познатите ни от филмите „Saloons”, в които местните каубои редовно си спретвали разправии, свади и престрелки. Легендите разказват, че градът се пази от „проклятието Боди“ – населявалите го в миналото продължават да бдят над него и днес, така че не се опитвайте да откраднете нищо, иначе рискувате за бъдете застигнати от проклятието.

Тексола, Оклахома

Texola-660x440

Името произлиза от местонахождението на града, който е на границата между два щата – Тексас и Оклахома. В началото на 20 век е бил популярна ЖП гара, когато железницата е била единственият превоз и голяма атракция. През 20-те години на XX век градът се разраства бързо. Скоро след това обаче е построена известната магистрала Route 66 и Тексола бавно започва да опустява. Днес вече се нарежда в класацията на най-призрачните обезлюдени места в Америка.

Сентралия, Пенсилвания

Centralia-660x440

Сентралия днес изглежда като място-фантом. Това е бивш миньорски град, от чиято земя и напукан асфалт продължават да излизат изпарения на въглероден оксид. Наземните облаци са причинени от бавно горящи газове, пламнали през 1962 година, които тлеят и днес. Входовете към Сентралия са обградени с предупредителни знаци, а сградите са евакуирани. Можете да видите зловещата картинка, ако пътувате по Шосе 61.

Норт Брадър Айлънд, Ню Йорк

N-Bro-Island-660x383

Разположен в претъпкания Ню Йорк, островът е малко изоставено селище със зловеща история. Първоначално е създадено с цел на него да се изолират болни от шарка. На острова има изоставена инфекциозна болница, която се превръща в център за лечение на наркозависими през 1950 г. 10 години по-късно той е закрит, а островът опустява. Днес е резерват за птици и е забранен за посещения, но това не пречи на редица любопитковци да се навъртат наоколо, за да разглеждат каквото е останало.

Подземен Сиатъл, Вашингтон

Seattle-660x440

Подземен Сиатъл е град под града. През 1889 година огромен пожар унищожава редица сгради – всъщност почти целият град е опожарен. Властите решават да го възстановят, само че с два етажа по-нагоре, за да се избегне проблемът с наводненията, който градът имал преди опожаряването. Така Сиатъл се вдига отново върху… Сиатъл. Известно време и „подземният етаж“ се ползва, като жителите слизат по стълби до разположените там магазини, но през 1907 г. е затворен и става свърталище на престъпници, в което се извършват тъмни сделки. Днес част от него е възстановен и дори се предлагат разходки с гид.

Риолит, Невада

Rhyolite-660x465

В годините на Златната Треска, около 1904 година, Риолит се разраства неимоверно много – и така до финансовата криза през 1907 година, след която градът буквално бива изоставен от жителите си. Можете да го откриете по пътя от Вегас до Долината на смъртта и да се почувствате точно като във времената на Златната треска. Най-добре запазената сграда в града е къщата „The Bottle“, направена от стотици хиляди бирени бутилки и стъклени шишета от алкохол. Риолит се намира по средата на пустинята в Невада и колкото и зловещо да е мястото днес, то привлича хиляди туристи ежедневно.

Гленрио, Ню Мексико и Тексас

Glenrio-660x440

Мнозина твърдят, че това е единственият град в САЩ, разположен едновременно в два щата. Преди време той е популярна спирка за всички посетители на остров Рок и тихоокеанския ЖП път. По-късно старият път 66 е минавал през тихото градче – и мястото разцъфтявало, докато не построили новата магистрала, която заобикаля града. Сюжетът навява на анимационното филмче „Колите“. Само че тук няма лъскава червена кола, която с появата си да възроди града и неговите обитатели и след новата магистрала, Гленрио опустява изцяло.

Крисмас, Аризона

christmas

Името на града идва от датата на възобновяването му през далечната 1902 година. Крисмас (или Коледа) днес е изоставена минна общност. След като процъфтява, градът се превръща в една от най-натоварените пощенски станции, особено през декември, когато за празниците хората изпращат подаръци и картички от цялата територия на САЩ, за да получат марки от Коледа и след това да се препратят към получателите. Писма продължават да пристигат 20 години, след като градът е напълно изоставен. Днес пощенското клеймо и марките от там имат нумизматична стойност.

Източник: roughguides
За Пътешественик.com
Avatar
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!