Меса Верде – скалните жилища на древните култури

Меса Верде е единственият национален парк в САЩ, посветен изцяло на археологията и нейните открития, и впечатлява със сложно изградените многоетажни домове, вградени в скалите на Колорадо. Регионът е известен още като Четирите ъгъла – там, където се срещат Колорадо, Ню Мексико, Аризона и Юта.

Културата Навахо Анасази процъфтява на това място между 600 и 1300 година преди Христа. В стените на каньона са запазени уникални зидани ниши, стаи, кръгови подземни камери и жилищни помещения.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

mesa-verde-1

Голяма част от иззиданите помещения са с южно изложение, за да могат да бъдат уловени слънчевите лъчи през зимата и да бъде избегнат летният пек. Според сведенията, местните са успявали да отглеждат и хранителни култури с различни земеделски техники и използвайки възможностите на земята край каньона.

Счита се, че 24 индиански племена на Югозапада имат наследствена принадлежност към Меса Верде. През 1906 година районът е обявен за национален парк и защитено богатство. От тогава едва 600 от скалните жилища на площ от около 52 000 дка са отворени за посещения от туристи и любопитковци.

mesa-verde-2

mesa-verde-3

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Клиф Палас е перлата на националния парк. Това е един от най-големите „дворци“ на местното население, в който някога са живели около 100 човека в над 150 стаи. До него се стига само с организирана екскурзия и гид, който да ви преведе през 12 метровия тунел – най-голямото предизвикателство в парка.

cliff-palace

cliff-palace2

Единственото място за отдих и престой в парка е Far View Lodge, където можете да се насладите на типичните за Югозапада кухня, традиции и навици. Казват, че това е мястото, от което в ясен ден можете да видите четирите ъгъла, които образуват района.

Far_View_Lodge

mesa-verde-colorado

mesa-verde-5

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!