Ладах – безкрайно високо, безкрайно красиво, безкрайно сурово

Ладах е най-труднодостъпната и примамлива част на Кашмир, известна и като Малкия Тибет – заради запазената си тибетска култура. Високопланинското плато се намира на над 3500 метра надморска височина, между най-високите планински вериги в света – Кунлун на север и Хималаите на юг. Води се индийска територия, но географски го причисляват към Тибет.

Смятат Ладах за страна на безкрайностите – безкрайно високи върхове, безкрайна красота и безкрайна суровост. Погледната отгоре, на моменти прилича на пуст лунен пейзаж. Теренът на високопланинското плато е като студена пустиня с екстремни температурни амплитуди. Градусите варират от -28 до 0 през зимата и от 3 до 30 през лятото.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

ladakh2

ladakh6

ladakh7

До 1974 година Малкият Тибет е бил затворен за посещения. Най-лесният път до там днес е с полет до град Лех. Градът е позната туристическа дестинация и едно от малкото останали будистки места в Южна Азия.

Платото Ладах е от онези места, които спират дъха и остават завинаги в спомените на човек. Бистри реки, стръмни планински върхове, сив пейзаж, невероятно синьо небе – и всичко това в съчетание с мистиката на Изтока, запазените будистки манастири, параклиси, сраснали се с планината храмове, развяващи се молитвени флагове, самотни ступи и Лех в центъра на безкрайното плато. Въздухът е сух, а височината и атмосферата оказват своето влияние върху всичко наоколо.

ladakh3

Ладах е природа, дух, красота… и изпитание за любителите по-екстремни усещания. Мястото крие за всеки по нещо. Някога е било важен кръстопът на търговците от тази част на Азия. Сега е туристическа атракция, която предлага всякакъв вид атракции и занимания. За онези от вас, които искате да усетите близостта на природата – това е мястото. Ако предпочитате екстремна разходка, вело или моторна обиколка, Ладах отново има с какво да ви изненада и предизвика. А ако се интересувате от тази далечна за нас религия – будизма, можете да го докоснете в едно от малкото останали негови „пристанища“ в Южна Азия.

ladakh4

ladakh5

ladakh8

ladakh9

ladakh10

ladakh11

ladakh12

ladakh13

ladakh14

ladakh15

ladakh16

ladakh17

ladakh18

ladakh19

ladakh20

Снимки: Praveen, irumge, Fulvio Spada
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!