Килиманджаро – блестящата планина на Цар лъв

Гледали сте прекрасната анимация „Цар лъв“, нали? Историята на Симба и неговите приятели е ситуирана в района на най-високата планина в Африка – Килиманджаро. Този внушителен масив, който се намира в североизточна Танзания, е образуван от три изгаснали вулкана. Името му идва от суахили и се превежда като „блестящата планина“.

това не е случайно – върховете на Килиманджаро блестят необичайно за Африка благодарение на снежната си шапка. Въпреки че е почти на Екватора, най-високите части на планината са сковани от лед целогодишно. Точно този факт кара сънародниците на Йоханес Ребман – немски изследовател, който описва и популяризира Килиманджаро в средата на XIX век, да не вярват на разказите му и да смятат, че си измисля:


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

как така на Екватора ще има сняг?

В местните легенди снегът също има интересна роля. Племената разказват, че някога група мъже тръгнали да покорят върховете, за да вземат от среброто, което виждали, че блести там. Когато се върнали, вместо несметно богатство носели само вода – това останало от „среброто“. За съжаление в последния век блестящата снежна шапка на Килиманджаро се топи и става все по-малка, като учените твърдят, че

до трийсетина години може да изчезне напълно.

Според специалистите това се дължи на глобалното затопляне, но има и хора, които смятат, че причината може да е в изненадващо събуждане на някой от заспалите вулкани, образували планината.

Най-старият от тези вулкани е Шива, който се намира на запад и е с височина 3962 м, а след него е действал Мауензи, който е разположен на изток и е висок 5149 м. Най-младият е Кибо, който е по средата и чиито изригвания са повлияли на релефа на останалите два. Освен това Кибо се издига и най-близо до небето – на него се намира най-високият връх в Африка, Ухуру, чието име в превод означава „свобода“.

 

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!