Кастелфолит де ла Рока – да живееш на ръба

Къщи, накацали върху базалтови скали, някои от тях буквално на ръба на дълбока пропаст – погледнат отдалеч, Кастелфолит де ла Рока има мистично излъчване и някак дори изглежда страшен. Не е ли твърде опасно да се живее в тези постройки?

kastelfolit_spain1

Колкото повече се приближавате, толкова повече възприятието за видяното се променя. Тесни улички, спиращи дъха пейзажи, вековни сгради, каменни стени, базалтови скали – едно от най-малките градчета в Каталуния определено е и супер впечатляващо.

Castellfollit-de-la Roca-3

Всеизвестен е фактът, че базалтовите скали са продукт на вулканичната дейност. Скалата, върху която е разположен Кастелфолит де ла Рока, е висока над 50 метра и има дължина от повече от километър. Образувала се е чрез наслагването на потоци лава, а полученият резултат – базалтовата скала, успешно се използва за промишлени и декоративни цели, например за паважа на стария град, за камините, за украса на самите къщи. По-голямата част от жилищата също са построени с материали от вулканичната скала. Това му е уникалното на градчето – природата твори, а ние успяваме да превърнем произведенията й в невиждана атракция.

Castellfollit-de-la Roca-6

Кастелфолит де ла Рока се намира в провинцията Хирона в Испания и се радва на около 1000 местни жители, както и на много гости. Драматичното му разположение на ръба на пропастта смайва туристите. Добавете към това и реките Флувия и Торонел, които допълват пейзажа, кротко минавайки покрай скалите, и ще разберете защо това каталунско бижу наистина си заслужава да се посети!

Castellfollit-de-la Roca-4

Castellfollit-de-la Roca-5

Източник: TOE
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!