Кареца - перлата на дивите Доломити

Сгушено в западните Доломити, само на шест километра от Нова Леванте в Южен Тирол, Италия, е скрито малко изумрудено планинско езеро – Кареца. Наричат го още езерото Дъга, не само заради различните цветове, които преливат в чистите му води.

carezza-1


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Стара легенда разказва за красива русалка, която живеела в езерото. Вълшебникът Масаре се влюбил в нея. Местната вещица го посъветвала да се облече като търговец на бижута и да направи дъга от единия до другия край на езерото. Вълшебникът не се поколебал и бързо направил дъгата, взел бижутата и тръгнал към езерото, но забравил да се предреши като търговец. Русалката го видяла и изчезнала завинаги в изумрудените води на Кареца. Магьосникът се разсърдил, счупил дъгата и заедно с нея изхвърлил и бижутата в езерото. Така се получили цветовете на водата, а местните по-късно нарекли езерото „Дъга“. И до днес някои вярват, че русалката продължава да се крие във водите на Кареца.

carezza-2

Езерото отразява в кристалните си синьо-зелени води планината Латемар и част от планинската група Катинацио. Захранва се от подземни извори, скрити в скалите й, и затова нивото на водата му постоянно се променя. Най-дълбоко е през пролетта, когато и топенето на снеговете имат своя принос, а през октомври е с най-малко вода. Местните казват, че колкото е по-плитко, толкова е по-изумрудено. И действително – водите са толкова пленителни и невероятни, че на моменти изглеждат нереални. Палитрата от цветове, която можете да видите в езерото е изключителна и неповторима.

carezza-3

carezza-4

carezza-5

През зимата приказното езеро замръзва и цялото е покрито със сняг. Слива се със снежните склонове на околните планини, но гледката е отново пленителна. Около езерото днес има множество хотели и места за отдих, които дават възможност за една приказна почивка, разходка и дори ски през зимата.

carezza-7 carezza-8

Снимки: Son of Groucho, Umberto Salvagnin, Rigothamus
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!