Как да стана гейм разработчик – съвети от „Геймлофт България“

Лежерното лято е идеалното време не само за почивка и отпускане от тежкото ежедневие, но и за усвояване на нови знания. Надали има фен на видеоигрите, който да не си е представял как разработва собствено заглавие. Предвид все по-комплексния процес по създаването на един геймърски хит, повечето смятат, че е много трудно да се влезе в тази сравнително нова, но перспективна индустрия.

Според „Геймлофт България“ много хора подценяват възможностите си и факта, че те могат да бъдат подходящи кадри за гейм индустрията. Софийското студио е едно от водещите на френския гигант Gameloft, който е сред лидерите в разработването на мобилни игри. Българският офис разполага с над 200 души и доста пъстра палитра от специалности – дизайнери, художници, графични програмисти, маркетингови експерти и много други.

Малко известен факт е, че Gameloft е една от първите големи чуждестранни компании, които отварят врати в страната. Това се случва преди повече от 15 години в последните дни на 2004 г.

Допитахме се до „Геймлофт България“ за това какво е необходимо, за да се потопиш в приключението наречено работа за гейм разработчик. Поинтересувахме се и как може да се подготвиш за него, докато си на плажа, покорявайки планината или наслаждавайки се в гората.

Висока доза креативност и самопознание

За разлика от повечето технологични индустрии, геймингът съчетава най-доброто от IT сектора и развлекателната индустрия. Поради тази причина в повечето специалности се изисква доста голяма доза креативност. Творческите личности ще намерят широко поле за изява.

Обучението е препоръчително, особено в техническите специалности на Софийския и Техническия университет. Студентите от Националната художествена академия също могат да намерят реализация. Дори и да не сте сред тях, можете да натрупате своите базови познания и на друго място. Разбира се, стига да имате желание и да отделите съответното време и търпение.

Може би един от ключовите моменти, който е доста подценяван е самообучението в интернет. Гейм индустрията е млада, но присъства доста силно онлайн, като има доста качена и достъпна информация в глобалната мрежа. Съществуват стотици курсове за рисуване, 3D моделиране, дизайн и други елементи необходими за една игра. Доста от тях са дори безплатни в YouTube, а платените не изискват чак толкова голяма инвестиция в платформи като Udemy.

Дори за по-обикновените специалности като маркетинг се изисква добро познание на самия бизнес, както и на различните елементи от дадена игра. Също така е полезно да имате по-добър контекст за обстановката и аудиторията, за която играта е предназначена.

Затова достъпът до интернет е безценно богатство, от което можете да се възползвате без проблеми. Предвид развитието на мобилните технологии и фактът, че дори на много места по планините има нелоша връзка, защо да не комбинирате полезното с приятното.

Ако успеете да влезете като стажант в някое гейм студио, по-големите като „Геймлофт България“ предоставят на своите служители достъп до подобни платени ресурси с цел усъвършенстване на кадрите си.

Менторство и истински първи стъпки

За някои специалности като художници и програмисти ще ви е необходим малко повече опит или допълнителна помощ от специалист. Идеалния случай е да си намерите ментор. Било то през познати в някое студио или да се опитате да осъществите контакт с някой от експертите, които качват уроци онлайн. Не са редки случаите, в които последните дават безценни съвети при подобния запитвания, които ви позволят да развиете уменията си до следващото ниво.

Тези натрупани умения ще ви позволят уверено да се пробвате да кандидатствате в различните компании, които развиват подобна дейност в България. Дори и да не ви наемат на желаната позиция, това не трябва да ви разочарова. Причината е, че веднъж влезете ли и покажете личностни качества е много вероятно да получите възможност за развитие и в други отдели, където можете да паснете повече.

От „Геймлофт България“ дават за пример момиче, което влиза първоначално като гейм дизайнер, преминава през художествения отдел и в момента работи като програмистка. Това ни напомня и за друга специфика на гейм индустрията – нежния пол присъства доста силно в подобен тип компании. Високото ниво на креативност и разнообразието от възможности отварят врати към доста жени в този сегмент.

За Пътешественик.com
Avatar
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!