Всичко за автомобилните кутии: предназначение и критерии за избор

Случвало ли ви се е да се наложи да монтирате автомобил с каруца и малка количка? Сигурен съм, че отговорът ще е „да“. Особено ако ви предстои дълго пътуване. А какво да правите, ако освен вашите вещи, трябва да настаните и пътници в салона? В такива моменти започва продължителна игра на тетрис с кутии и торби. Има и автомобили, които нямат багажник. Какво да правим тогава? Кутия, която лесно може да се превърне във втори багажник, може да ви бъде полезна. В тази статия ще разгледаме кога да инсталираме това устройство и как да изберем правилното. 

Защо ми е необходим автобокс? 

Естествено, в случаите, когато в колата ви няма място и дори кучето ви държи малка торбичка в зъбите си (шегувам се, разбира се), вие волю-неволю започвате да гледате към покрива. Защо не? Тя е празна. Но после си спомням за методите на дядо ми – връзване на товари с въжета, които на свой ред падат със завидна редовност. Освен това от такава конструкция е лесно да се открадне това, което не е надеждно закрепено. За да се избегнат подобни неприятни казуси, са изобретени кутиите за автомобили. Тяхната пряка цел е да бъдат вместителни и надеждни. На свой ред този детайл е в състояние да защити нещата от лоши атмосферни условия, крайпътни боклуци и да изглежда добре. Кутиите са проектирани така, че да бъдат обтекаеми, което е точно това, което ще осигури комфорт по време на шофиране. Това приспособление е лесно за инсталиране и не изисква специални разрешителни или специални умения за шофиране. Така че, ако ви предстои пътуване и нямате много място в колата, е време да помислите за кутия за кола.

По какви критерии си струва да изберете автобокса?   

Приносът към комфорта от монтирането на автобокс е очевиден. Но какво трябва да вземете предвид, когато избирате? Има няколко прости критерия, които трябва да се вземат предвид:

  • Първият е свързан с капацитета, който от своя страна се измерва с обема. Ако се замислите по този начин, специалното внимание, отделено на този имот, е напълно оправдано. Има обаче малка уловка от страна на производителя: всеки от тях изчислява обема на своя продукт по известна само на него формула. Може да се окаже, че доста сходни на външен вид продукти могат да имат разлика в обема до 50 литра. Ще се съгласите, че това е повече от важно. За да не пресметнете погрешно размера, се съсредоточете върху параметрите височина, ширина и дължина.

  • Обърнете внимание на начина на отваряне на продукта. Съществуват версии с ключалки от едната страна, от двете страни и дори на гърба на кутията. За по-удобна работа е добре да изберете такъв, който осигурява безпроблемен достъп за водача и пътниците.

  • Струва си също така да обмислите кой вариант на монтаж е най-подходящ за вас. Съществуват два варианта: такива, които се закрепват с клещи към напречните греди, и такива, които използват скоби и се завинтват с болт, на който има гайка с кранове отстрани, вътре в кутията. Първият вариант е по-скъп и по-лесен за инсталиране, а вторият е по-евтин, но и малко по-сложен.

  • Следващият въпрос, който шофьорът си задава, е: „Как се закрепват капакът и дъното?“ Ако ви предлагат съмнителни механизми за закрепване на различни въжета – не се захващайте с такива изделия. Днес се предлагат дори най-бюджетните версии, които са оборудвани с дву- или триточкова система за фиксиране. Само едно завъртане на ключа осигурява заключване на всички места. Имайте предвид обаче, че колкото по-дълга е кутията, толкова повече точки за заключване трябва да има тя.

  • И така, колко килограма мога да сложа в кутията? Това зависи от дебелината на външната обвивка на кутията и от това дали има специални укрепващи ребра или не. Тези кутии, които са сравнително евтини, често са с тегло до 50 кг. По-скъпите кутии могат да издържат до 70 кг. Само италианците са отишли по-далеч и са създали автобокс, в който можете да скриете до 90 кг.  

  • Изберете кутия за кола в зависимост от нуждите си. Продуктите с малка дължина, но същевременно широки, са идеални за транспортиране на различни чанти, детски превозни средства или резервно колело. По-дългите и по-тесните са подходящи за хора, които ловят риба или спортуват активно.

Освен очевидните предимства на използването на автобокс, не бива да забравяте и за безопасността. Не монтирайте продукт, чийто ръб е надвиснал над предното стъкло. Заслужава си да прочетете и ръководството за употреба, тъй като в него са посочени ограниченията на скоростта. Това е така, защото теглото на автомобила се увеличава. Друго нещо, което трябва да вземете предвид при планиране на пътуването, е, че разходът на гориво ще се увеличи леко поради същото тегло. И последното нещо, което трябва да вземете предвид, е, че автомобилът ви е станал по-висок. Бъдете внимателни, когато преминавате през препятствия.

източници:

https://www.avtochastionline24.bg/avtoaksesoari/bagazhnik-za-pokriv

https://www.socialdude.net/bg/blog/5477-как-помага-допълнителният-багажник-за-автомобил

За Пътешественик
Идеята за уебсайт, в който да съберем историите и снимките си от пътувания в България и чужбина, се роди спонтанно в един съвсем обикновен работен ден, но се превърна в нещо специално – в страст за целия ни екип.