Как да изберем качествен фенер за туризъм

Планината е привлекателна дестинация за туристите през всички сезони. В разгара на зимата обаче условията стават все по-трудни и предизвикателни, дори и за планинари с дългогодишен опит. В тази статия сме събрали едни от най-важните съвети на спасителите как да се подготвим и каква екипировка да изберем, за да сме сигурни и защитени в планината.

 

Информационна подготовка

 

Излетът по високите места през зимата трябва да бъде внимателно планиран. За хората, които нямат опит в изкачването, най-добре е да бъдат водени от опитен планинар. Ако обаче няма такава възможност, препоръчително е маршрутът да бъде предварително проучен. Важно освен това е той да бъде съобразен с възможностите на конкретната туристическа група, както и с метеорологичната обстановка. 

 

За всеки, който планира преход през зимата, е важно се снабди с карта на района, да се запознае със зимните маркировки, както и да има предвид, че е възможно някои от тях да са затрупани в снега. Специалистите съветват още туристите да имат готовност да се върнат обратно по своя маршрут, ако времето внезапно се промени.

 

Основна екипировка

 

Следващото много важно условие за осъществяването на безпроблемен преход в планината, е подготовката с подходяща за сезона екипировка и оборудване. От първа необходимост е наличието на достатъчно дрехи, вода, храна, зареден мобилен телефон. За зимния сезон особено важно е да вземете щеки, котки, компас, както и средства за осветление като фенер и челник.

 

Избор на фенери и челници

 

Ще се спрем по-подробно на тези два аксесоара от екипировката, тъй като през зимата те могат да се окажат много полезни и дори жизненоспасяващи в планината. 

 

 

Челникът Outdoor Sports Ultralight H30R на популярната компания VARTA например е изключително удобен за излети в планината. Водещият производител на батерии представи устройстовото в рамките на своята кампания #TougherThanLife.

Той е лек и компактен (с тегло от едва 47 грама) и може лесно да се носи в туристическа раница. Може също да се постави на главата с помощта на удобна лента, което улеснява изкачването на стръмни планински склонове.

 

Челникът на VARTA притежава и мощна вградена акумулаторна батерия, която му осигурява 21-часова работа без необходимост от зареждане. Това го прави изключително подходящ за употреба сред природата, където възможностите за презареждане са ограничени. Най-голямото му предимство на открито обаче е големият обхват на светлинния му лъч. Той достига до 91 метра с яркост до 300 лумена, което го прави добър помощник при възникването на всякакви непредвидени ситуации в планината. В добавка – устройството притежава и водна защита, така че употребата му възможна и при дъждовни, и при снежни условия.

 

 

За любителите на туристическите преходи в планината VARTA предлага и още един полезен аксесоар – супер-издръжлив фенер VARTA F30 Pro. Основното негово предимство е, че няма лесно да се повреди, ако падне от високо или във вода. Лъчът му осветява на разстояние до 279 метра с обща светлинна мощност до 650 лумена, което го прави наистина полезен в планината и особено при преход в пещери.

 

Подобно на челника, теглото и размерите му са изключително компактни – едва 507 грама и 228 милиметра. В добавка – той работи с 6 мощни батерии, които, му осигуряват възможност да се използва при продължителни преходи, тъй като издържа 75 часа с едно зареждане.

 

Сред останалите жизнено важни за прехода в планината аксесоари са: подходящи за сезона туристически обувки, спален чувал и постелка, аптечка с материали или медикаменти, които биха потрябвали в зимни условия и др. 

 

Особено полезни биха били също така компасът и  дори наличието на джипиес (GPS), тъй като често в зимните условия пътеките са скрити в снега. Съществуват и рискове от падане на лавини, както и от подхлъзвания при избор на неподходящ маршрут.

 

Специалистите предупреждават, че планинският туризъм в суровия зимен сезон може да бъде опасен. Затова всеки, който предприема преход тогава, трябва да е добре информиран и подготвен с нужната екипировка и аксесоари. 

За Пътешественик
Идеята за уебсайт, в който да съберем историите и снимките си от пътувания в България и чужбина, се роди спонтанно в един съвсем обикновен работен ден, но се превърна в нещо специално – в страст за целия ни екип.