Йелоустоун – удивителният природен шедьовър на Северна Америка

Ако планирате посещение в САЩ и искате да изживеете нещо различно от традиционните обиколки на Ню Йорк, Лас Вегас или Лос Анджелис, то трябва да отскочите до северозападната част на Щатите и да видите Йелоустоун.

great-fountain-geyser-65782_1280


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Това е първият национален парк в САЩ, а според много твърдения – и в целия свят. Площта му е почти 1/10 от територията на нашата България и се разпростира върху активен супервулкан с около 300 гейзера и още толкова водопади, горещи извори, реки, езера, каньони и всякакви други чудеса на природата.

landscape-742944_1280

Според изследователите, които години наред обстойно са преброждали националния парк, на неговата територия има около 1000 археологически находки и 1106 исторически структури и места.

Една от най-големите атракции в националния парк е гейзерът Old Faithfull /Старият Верен/. От всичките 300 гейзера, които се намират на територията на Йелоустоун, Старият Верен се оказва най-предсказуем и най-редовен в изригванията си. Казват, че на всеки 90 минути можете да станете свидетели на бълбукането и последващото изхвърляне на вода и дим на около 50 м височина.

yellowstone-175862_1280

Друго известно място в Йелоустоун е Големият Каньон. Реката Йелоустоун е прокопала каньон с дълбочина от около 400 м и широчина – 1 км. Каньонът привлича и с красотата на двата водопада, които се стичат стремглаво по жълто-червеникавите стръмни скали.

yellowstone-river-258591_1280

На около 2400 м надморска височина се е позиционирало Йелоустоунското езеро – най-голямото. През зимата цялото е покрито със слой лед, но през останалото време на годината е достъпно за всеки, който иска да лови риба, да кара лодка в езерото или просто да се отдаде на нищоправене около него.

yellowstone-lake-144081_1280

Около Йелоустоунското езеро бликат множество езерца, гейзери и горещи извори. Почти всичките бълбукат, изхвърлят вода и димят, сякаш да не пропуснат да напомнят, че под Йелоустоун супервулканът продължава да си действа.

Едно от най-причудливите места в националния парк е Mammoth Hot Spring. Красиви жълто-оранжеви тераси в компанията на изсъхнали дървета. В един момент, изсъхналите дървета добавят лека страховитост на картинката, но багрите и цветовете, които можете да видите на Mammoth Hot Spring, остават всеки безмълвен и удивен от това какво може и е сътворила природата сама за себе си.

mammoth-thermal-742945_1280

morning-glory-pool-363989_1280

Йелоустоун не може да бъде разгледан за ден-два. Това е място, за което си струва да се отдели цяла една ваканция.

thermal-spring-63080_1280

На западния вход на парка е градчето Западен Йелоустоун – туристическо, с много възможности за пренощуване, ресторанти и куп други заведения. Разбира се, има и големи хотелски вериги, които с удоволствие биха организирали цялата почивка, така че да видиш максимално много от националния парк.

Такъв тип верига е Yellowstone National Park Lodges, която предлага къщи при всяка една от по-големите атракции. Отделно от това, организират цялата ти почивка и посещение на парка така, че дори и в дъждовните дни да не си лишен от активности.

Снимки: Trey Ratcliff
За Йоана
Пътуването е начин на живот. Необходимост. Страст. Това е начинът, по който успявам да прекроя себе си, когато ми е нужно. Начинът да изляза от моята реалност. Начинът просто да усещам живота в неговата пъстрота. Късметлии сме, защото днес имаме възможността да видим различни места, да опитаме от колоритността на различните култури, да се запознаем с различни хора от всяко кътче на Земята. Стига да искаме! Мечтата ми е след 50 години да се обърна и да кажа: „Аз успях да видя всичко, което искам!“. Пожелавам го и на вас!