История за любовта и Алеята на целувката

Очарователният град Гуанахуато в центъра на Мексико е известен със своите тесни улички и алеи, но El Callejon del Beso е една от най-тесните – толкова тясна, че сякаш балконите на срещуположните къщи се целуват взаимно. И точно с това е известна – с целувките.


снимка: Comisión Mexicana de Filmaciones

„El Callejon del Beso“ означава „алея на целувката“. Всеки ден, особено през романтичния месец февруари, стотици двойки чакат търпеливо своя ред, за да застанат на третото стъпало под балконите и да се целунат. Казват, че двойките, които се целунат точно там, ще имат 15 години щастие.

Традицията произлиза от местната легенда за двама влюбени с трагична история, които крадели целувки през балконите. Момичето, наречено „Дона Кармен“, била дъщеря на богат испанец, докато нейният любовник Луис идвал от семейство на бедни миньори. Бащата на Дона не одобрявал връзката и забранявал на младите да се срещат. Това накарало младият Луис да наеме малка стая, точно срещу балкона на своята любима. Без да е известно на нито едно от семействата, младежите се срещали късно през нощта, за да се целуват, скрити в тясната алея. За нещастие, тайните късни срещи на влюбените били разкрити от бащата на момичето. В пристъп на ярост, бащата грабнал една кама и я забил право в гърдите на своята дъщеря. Някои хора казват, че Луис се опитал да я защити, скачайки от балкона, но паднал и счупил врата си точно на третото стъпало в тясната уличка.


снимка: Russ Bowling

Днес, спалнята, в която се предполага, че живеела Дона, е превърната в магазин за подаръци. Посетителите могат да излизат на съдбоносния балкон и да пишат имената и желанията си на малки катинари, които могат да окачат на металните решетки на балкона.

Източник: Amusing Planet
Източник заглавна снимка: Martha Silva
 
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!