Златна Прага – полъх на революция и дом на империи

Част 1

Чешката столица е един от онези градове, в които се чувстваш като у дома си. Още щом влязохме в града с туристическия автобус, движейки се покрай река Вълтава, имах странното усещане за нещо познато. Все пак дълги години Чехия, като част от Чехословакия, е била в социалистическия блок и има много прилики със страните от източна Европа. Една от малкото дестинации, които нашите родители са имали право да посещават преди падането на режима.

1


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Както някои от вас може би знаят, с „Пражката пролет“ от 1968 година идва и полъхът на промяната.

Революционно настроеното гражданско общество иска свобода и независимост от Съветския Съюз

Антиреволюционните сили се мобилизират. Малко известен факт е, че България е първата страна, която настоява за военна интервенция в Чехословакия и последната, която се извинява за това (през 1990 г.). Така на 20 август бунтът бива потушен.

Прага-2

Междувременно обаче желанието за промяна на статуквото завладява и други страни. През онова горещо „Софийско лято“ в България се провежда „Световен фестивал на младежта и студентите” под надслов „За солидарност, мир и дружба“. Провеждат се срещи на младежите от различни страни, има музика, танци и игри. Самите „Бийтълс“ изявяват желание да се включат с концерт в дните на фестивала, но ЦК на БКП забранява тяхното участие.

1968Снимка: 1968bg

Колко ми напомня това на хипи движението и свободния дух на онези млади хора, техния бунт срещу установените порядки и желанието за промяна. По мое мнение,

поколенията, преживели подобен род събития, са живели в доста романтични времена

Имали са кауза, за която да се борят, свобода, която трябва да си извоюват, и това ги е обединявало.

Прага-4

След падането на режима през 1989 година, Прага става мултикултурен град с богата история и популярна туристическа дестинация.

Тук сблъсъкът на няколко империи е оставил своя отпечатък

Разхождах се по Староместския площад и разглеждах сградите. В архитектурата им се преплитаха различни стилове – барок, рококо, готика, кубизъм…


Погледнах нагоре към високата кула – астрономически часовник на 600 години отмерваше времето.

Това уникално съоръжение е най-старият и най-сложен часовник, строен някога

Прага-6

Изведнъж той като че ли оживя: малките прозорчета над циферблата се отвориха и оттам изскочиха фигурки на дванадесетте апостола.

Други фигури също наизлязоха от различни пролуки и затанцуваха над главите ни

Фанфари, камбани и статуйка на Смъртта известяваха, че краят на дните ни наближава. „Колко символично“, помислих си аз, погледнах часовника на ръката си и установих, че нямам много време.

Прага-7

Бързах за следващото интересно място в този град.

Тук атракциите са буквално на всяка крачка

Минавах покрай улични музиканти и се оглеждах в засмените им лица, покрай мен профучаваха файтони и ретро автомобили. Истинска класика.


Миризмата на печено ме отведе на малък площад, където, съвсем на улицата, се печаха различни местни деликатеси: коляно, прасенце на чеверме, наденички и всичко, което върви с бира.

Като един истински бирен пътешественик държа да опитам всяка бира

която мога да си купя в града, в който се намирам. Естествено, Прага се оказа моят рай.

Прага-14

В Чехия се предлагат различни видове пиво – пшеничено, тъмно, живо, светло, червено… истинска палитра от вкусове. Искаше ми се да плувам в море от бира. Има и доста старинни пивоварни. Качеството на напитката се дължи на чистата изворна вода и добрия хмел.

Прага-15

Бохемът в мен ликуваше

Нехаещ за скъпите материални придобивки и обожаващ живота човек на изкуството, аз седях на пейката в близкия парк, отпивах от чашата и хапвах наденички с горчица. Кой не би ми завидял… 😉

Прага-16

Тук е толкова хубаво, че дори и сградите танцуват. Повик на модерната архитектура, бизнес центърът „Фред и Джинджър“ е една от забележителностите на града.

Прага-17

Екскурзията ни включваше и разходка с туристическо корабче по река Вълтава.

Прага-19

Макар времето да бе мрачно, чешката столица не губеше от очарованието си, погледната от мътните води на реката. Минахме и под прочутия Карлов мост.

Прага-20

След кратка почивка се отправих към Новия град, който се намира от другата страна на реката.

Следва продължение

За Николай
Изкушени от вечния порив да търсим и намираме, ние се отправяме на далечно пътешествие към непознати земи, покоряваме непристъпни върхове, хвърляме се в студените, дълбоки води на неизвестното, стъпваме с боси крака по пясъка на девствени плажове, за да изследваме нови и нови светове. Човешкият стремеж към познание ни отвежда на различни места, попиваме от културата на чужди народи, за да разберем по-добре другите и себе си. Така се носим по вълните на живота и пътувайки към своя свят, откриваме истински стойностните неща, заради които си заслужава да се впускаме в нови приключения, които вдигат адреналина, отварят сетивата и пронизват сърцата ни всеки ден, всеки божи ден до края на дните ни. Още от мен четете тук: nikolaynanchev.blogspot.com