"Фред и Джинджър" - Танцуващата къща в Прага

Знаете кои са Фред Астер и Джинджър Роджърс, нали? Дори да не сте гледали някой от емблематичните им филми, със сигурност поне сте чували за тях – те правят истинска революция в музикалната и танцова комедия и имената им се превръщат в синоним за танцуваща двойка. Затова няма защо да се учудваме, че една уникална сграда, наречена „Танцуващата къща“, си има и друго неофициално име, избрано от единия й ахритект – „Фред и Джинджър“.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 
Снимки: Jenni Douglas

Нестандартното архитектурно творение си печели тези названия благодарение на линията си, която наистина наподобява танцуваща двойка. Намира се в Прага и всъщност е предизвикало доста спорове дали се вписва подходящо в общия пейзаж на чешката столица, прочута по цял свят с красивата си барокова, готическа и ар нуво архитектура. „Танцуващата къща“ стои доста по-модернистично на фона на заобикалящите я сгради, но пък определено привлича погледите и е любима атракция на много туристи.

5Снимка: LWYang

Всъщност „Фред и Джинджър“ е офис сграда, построена между 1992 и 1996 година от двама архитекти – Франк Гери и Владимир Милунич. Именно Гери я кръщава на холивудските звезди, но днес много повече хора я наричат Танцуващата къща. Сградата е на 9 етажа, а необичайната конструкция е изградена от 99 панела, всеки с различна форма и големина. Ако искате не само да я снимате отвън, но и да влезете вътре, имате шанс, дори да не работите в някой от офисите – но само на последните два етажа. И си заслужава да го направите, защото там се намира един от най-известните ресторанти в чешката столица: „Перлата на Прага“. Панорамната гледка, която се разкрива от терасите му, е незабравима.

4Снимка: Karl Davison
1Снимка: ffrg0
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!