Златна Прага – полъх на революция и дом на империи, Част 2

Част 1 прочетете ТУК

Ето че вече се разхождаме по Карловия мост – архитектурно бижу, което свързва Старе место и Мала страна (Новия град).


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Прага-21

Строежът му започва през 1357 година. Няколко кули (в началото и края на моста) се извисяват в небето на Прага. Качих се в едната от тях и се натъкнах на музеен комплекс, съхраняващ предмети от рицарските времена.

Прага-22

Стълбите до горе са доста и в един момент ти се завива свят, но усилието си заслужава.

Прага-23

Неслучайно наричат Прага „Градът на стоте кули“. Има ги навсякъде.

Прага-24

Масивни каменни скулптури ни гледаха от двете страни на моста, поставени там през бароковия период. Един дядо въртеше стара латерна и в погледа му прочетох носталгията по отминалите дни.

Прага-25

Мала страна е новата част на града, където малки улички се преплитат в сложни лабиринти, една от друга по-красиви и интересни.

Прага-26

Тук има много барове, кафета, бирарии, а също и някои специализирани магазинчета за продажба на разни субстанции в пликчета.

Прага-27

Неотдавна правителството прие нов закон за наркотиците (един от най-либералните в Европа) и така зарадва много от „феновете“, най-вече на леката дрога.

Прага-28

В Прага има безброй замъци. В миналото принадлежали на различните династии, днес те са седалища на чуждестранни посолства.

Прага-29

Едни прашни табелки, поставени на различни места в градската част, указваха посоката към Двореца – „Silver Line to Golden Prague“ – Пътят на Краля.

Прага-30

На хълма над река Вълтава се издига и величественият дворцов ансамбъл Храдчани. В каменната крепост от 10 век са живели чешките крале и римските императори, а днес е резиденция на чешкия президент. Пред портите има почетна стража, която се сменя на всеки час.

Прага-31

Площта на комплекса е огромна и включва църкви, правителствени сгради, градини. Един от най-големите дворци в Света, според книгата на Гинес.

Прага-32

В близост до двореца се намира забележителната катедрала „Св. Вит“, шедьовър на готическото изкуство.

Прага-33

Човекът, нагърбил се с проектирането на основния дизайн на катедралата, е французинът Матиас от Ара, построил папския дворец в Авиньон. Той вкарва някои елементи, характерни за френската готика.

Прага-34

Катедралата събира в себе си няколко параклиса, фрески и надгробни паметници. Кулата, по френски елегантно, се извисява над крепостта и блести с ненадмината грация.

Прага-35

„Св. Вит“ е трикорабна базилика, седалище на архиепископа на града. В нея са погребани много от кралете на Бохемия.

Прага-36

Това е една от най-важните католически катедрали в Европа и света. Стъклописите са дело на именития художник Алфонс Муха.

Прага-37

Внушителният розетен прозорец над главния портал представя библейски сцени от Сътворението. Проектиран е през 1925 година от Франтишек Кисела.

Друг гениален творец също е живял тук, един от най-значимите немскоезични писатели – Франц Кафка. Роден в някогашната Австро-Унгарска империя, днес къщата му може да се види в Прага. Пак на този хълм.

Прага-38

Съвсем наблизо се намира и популярната Златна уличка. През 16 век тя била набързо застроена с малки еднотипни къщички за стражите на замъка. Те станали дом и на златари, занаятчии и алхимици. Тук заживели някои писатели, сред които и Кафка.

Прага-39

Малко по-надолу може да се види и къщата-музей на Ярослав Хачек – автор на романа „Приключенията на добрия войник Швейк“.

Прага-40

Достигнахме и до „Кралските градини“, построени по времето на крал Фердинанд I. С времето тук са построени множество обекти като Летния дворец на кралица Ана, помещения за игри, скулптури, фонтани, конюшни, дори бароково „Училище по езда“.

Прага-41

Всъщност цялата тази прелест е създадена единствено за да носи естетическа наслада на кралица Ана.

Прага-42

В комплекса има изграден и един доста оригинален мемориал на жертвите от Втората световна война.

Прага-43

Изкуствената стена със своите скални образувания като стичаща се застинала лава сякаш рони горчиви сълзи.

Прага-44

А непосредствено от другата й страна е оживеният град и суетата на днешния забързан ден. Контрастът е поразителен.

Прага-45

От хълма Храдчани се разкрива прекрасна панорама към града и реката. Доста време прекарах горе в наблюдение и размишления за красотата на града, пресечен от реката. Събрал в себе си мистичния полъх на няколко епохи, историческото влияние на велики империи и съвременния облик на космополитен град, достъпен за всеки.

Прага-46

Тук личи баварското, а не османското влияние, както е в България. И разликите са очевидни. В Прага има много българи. Около 5 000 наши сънародници живеят тук. Може да ги срещнете по улиците или зад тезгяха в малкото дюкянче за сувенири. Те са избрали своя път – далече от родината, но може би са по-щастливи тук, където дребните страсти не битуват. Хората не са бедни и не се мразят. Културното наследство се пази, а не се руши. Тук – в сърцето на Европа, всичко е по-хубаво. Признавам си със съжаление. Идете и се убедете сами.

За Николай
Изкушени от вечния порив да търсим и намираме, ние се отправяме на далечно пътешествие към непознати земи, покоряваме непристъпни върхове, хвърляме се в студените, дълбоки води на неизвестното, стъпваме с боси крака по пясъка на девствени плажове, за да изследваме нови и нови светове. Човешкият стремеж към познание ни отвежда на различни места, попиваме от културата на чужди народи, за да разберем по-добре другите и себе си. Така се носим по вълните на живота и пътувайки към своя свят, откриваме истински стойностните неща, заради които си заслужава да се впускаме в нови приключения, които вдигат адреналина, отварят сетивата и пронизват сърцата ни всеки ден, всеки божи ден до края на дните ни. Още от мен четете тук: nikolaynanchev.blogspot.com