Защо трябва да посетите Вроцлав – Европейската столица на културата

Вроцлав беше Европейската столица на културата за 2016 г. и събитията, организирани в чест на това, със сигурност биха накарали съзнанието и сърцето ви да постигнат перфектна хармония помежду си.

Wroclaw-1

Като място на различни империи и политически спорове, във Вроцлав ще усетите силна политическа атмосфера.

Развитието на града процъфтява най-много по време на Австрийската власт. Изкуствата са във възход, бароковата архитектура променя облика на историческия център и това е така и до ден днешен.

Wroclaw-2

Тази година Вроцлав несъмнено ще бъде топ дестинация в Европа. 2016 е шанс за Полша да бъде в светлината на прожекторите, придружена от ефектни съвременни художествени и културни дейности. Все повече и повече туристи посещават града всяка година, привлечени от историческия му център, живописните стари мостове, речните острови, безгрижната атмосфера и високото качество на живот във Вроцлав.

Wroclaw-3

Някои от забележителностите на града включват:

  • Остров Тумски (или „Cathedral Island”), който е най-старата част на града. Той се намира на брега на река Одер и е домакин на катедралата „Вроцлав”, построена през 10-ти век.
  • „13th century Market Square” с “Old Town Hall” и църквата „Света Екатерина”
  • „Salt Square”(сега е пазар за цветя)
  • „The Centennial Hall” („Столетната зала”) – Световно наследство на ЮНЕСКО, проектирана от архитекта Макс Берг през 1911-1913 г.

Wroclaw-4

Има много начини да се насладите на Вроцлав. Можете да плавате с малки корабчета по река Одер, или да разглеждате улиците от историческите трамваи и откритите автобуси.

Любителите на историята и изкуството биха могли да се разхождат, откривайки статуите на джуджета, които са 300 на брой и са разпръснати из целия град. Те са създадени в памет на мирен протест, който си е служил с публично изкуство и абсурден хумор, за да протестира срещу комунистическия режим.

Wroclaw-5

През 2016 г. Вроцлав е Европейска столица на културата и Световна столица на книгата. Той също така ще бъде домакин на Theater Olympics и на Европейските филмови награди. Градът ще бъде дом на стотици културни проекти и десетки фестивали и изложби.

Wroclaw-6

Източник: TOE

 

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!