Единбург – средновековната шотландска столица

Разположен на северния бряг на залива Фърт ъф Форт в южната част на Шотландия, Единбург – столицата на Шотландия, носи името на своя основател принц Един.

1edinburgh-737635_1280

Вторият най-посещаван град във Великобритания след Лондон предлага една незабравима средновековна и романтична приказка. Градът е и световен образователен център начело с Единбургския университет – образователно средище с вековни традиции.

2
Единбургският университет

Снимка: Michael Sean Gallagher

Най-подходящият сезон за разходка в средновековен Единбург е лятото. Прохладното време дава възможност да се насладите на една спокойна туристическа разходка из каменните къщи, изрисуваните с живи картини постройки и не на последно място – замъка Единбург. През август можете да станете част и от най-големия световен фестивал за сценични изкуства – Единбра Фриндж.

Над града, върху скалите Касъл Рок, величествено се извисява Единбург Касъл.

3edinburgh-366272_1280
Замъкът Единбург

Замъкът се свързва с официалната кралска резиденция – дворецът Холирууд, чрез Кралската миля.

5
Дворецът Холирууд

Снимка: LASZLO ILYES

Писателят Даниел Дефо описва улицата, която свързва двата замъка, като „най-широката, най-дългата и най-красивата улица в света“.

16307215005_866af92224_z
Кралската миля

Снимка: Dave W

Освен дворцовите резиденции, в Стария град на средновековната столица може да се видят още Кралският музей с Камъка на съдбата, катедралата „Свети Джеймс“ – върховната църква на Единбург, Музеят на детството, катедралата „St. Mary“ и други.

10scotland-549452_1280
Старият град

4946492710_7fb2c9b428_b
Катедралата “St. Mary”

Снимка: xlibber

В новата част на града се намира Националната галерия, включваща колекции творби на Тициан, Рубенс, Веласкес, Рембранд, Гейнсбъро и Рейнолдс. Интересни за посетителите са и недовършеният паметник „Партенона на Чарлз Кокърел“, посветен на загиналите в Наполеоновите войни шотландци, както и къщата на Градския регистър.

17667921966_0ae5a461c4_k
Националната галерия

Снимка: byronv2

Единбург и околността са забележителни с множеството средновековни замъци, сред които и днес може да се усети атмосферата на тъмните векове. На 15 мили западно от града се намират потъналият в руини замък Линлайтгоу, както и замъкът Крейгмилър, който удивлява със своите градини.

craigm
Замъкът Крейгмилър

Снимка: Sean Munson

В непосредствена близост до града е разположено и Кралското зоологическо дружество на Шотландия, открито през далечната 1913 г. Зоопаркът разполага с над 1000 вида застрашени животни и се разпростира на 82 акра земя. Във всяко кътче на зоологическата градина се крие атракция, като най-предпочитаната е Хилтоп Сафарито.

5797182419_08a3a67a35_b
Снимка: Nigel Swales
За Йоана
Avatar
Пътуването е начин на живот. Необходимост. Страст. Това е начинът, по който успявам да прекроя себе си, когато ми е нужно. Начинът да изляза от моята реалност. Начинът просто да усещам живота в неговата пъстрота. Късметлии сме, защото днес имаме възможността да видим различни места, да опитаме от колоритността на различните култури, да се запознаем с различни хора от всяко кътче на Земята. Стига да искаме! Мечтата ми е след 50 години да се обърна и да кажа: „Аз успях да видя всичко, което искам!“. Пожелавам го и на вас!