Егина – един остров, хиляди изживявания

Въпреки че е малък, Егина – най-близкият до Атина остров (намира се около 30 км от гръцката столица), разполага с изобилие от природни, исторически и архитектурни забележителности, които гарантират хиляди разнообразни изживявания на всеки, имал щастието да го посети.

Снимки: tzileon

Според легендите островът е кръстен на красива нимфа, дъщеря на речния бог Азопос, в която се влюбил всемогъщият Зевс. Той я отвлякъл и я завел именно на този остров. В продължение на почти три години, от началото на 1827 г. до октомври 1829 г., град Егина е столица на новосформираната гръцка държава. В този период губернаторът на острова построява впечатляващи неокласически имения, които днес са основни туристически атракции.

Най-известната забележителност в Егина е Храмът на Ефея, който се счита за най-старият оцелял от всички древногръцки храмове. Той, Партенонът в Атина и Храмът на Посейдон в Сунион образуват т. нар. „свещен триъгълник на Древността“. Първоначалната постройка на това място, издигната около 700 г. пр. н. е., била посветена на Ефея, критска богиня, а дорийският храм, който виждаме днес, построен два века по-късно, вече е в чест на Атина – по това време култът към нея се е слял с този към Ефея. Според преданията той е послужил като модел за изграждането на Партенона, както и на множество други храмове не само в Гърция, но и в Южна Италия, и дори в Азия.

Aegina2Снимка: Dennis Jarvis

Ако обичате историята, на острова можете да посетите още забележителности като светилището на Аполон, манастира „Свети Нектарий“ (един от най-големите на Балканския полуостров), Археологическия музей, Историческия и фолклорен музей.

Aegina1Снимка: Dennis Jarvis

Егина има какво да предложи и на онези, които не си падат особено по свидетелствата за миналите времена. На първо място, естествено, са прелестните плажове и изумрудената вода, в която често се реят различни яхти. Такива има и на красивото пристанище на Егина, а след като акостират, туристите се впускат в опознаване на многобройните заведения и магазинчета с изобилие от стоки.

Снимки: Anastasios Fakinos

Всичко, за което можете да си помечтаете, когато става въпрос за посещение на гръцки остров, ще откриете на Егина – а близостта му до Атина го прави още по-примамлива дестинация.

 

За Пътешественик.com
Avatar
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!