Дидим – перфектната комбинация от великолепна природа и исторически забележителности

Дълги и слънчеви плажни ивици, лазурно сини морски води, красива природа и исторически забележителности, които нашепват за мистериозни легенди и вълнуващи далечни събития – всичко това накуп предлага един от най-красивите градове по бреговете на Егейско море в Турция: Дидим.

didim_altinkum1[1]

Разположен на около 200 км южно от Измир, Дидим постепенно се налага като от най-популярните курорти в съседната ни държава. И това не е случайно – климатът там е перфектен за плаж през по-голямата част от годината и дори през зимата не става толкова студено, че да не можеш да практикуваш водни спортове, които са една от любимите атракции на приключенски настроените туристи. Дидим разполага и с изключително модерно пристанище за яхти, на което можете да видите огромно разнообразие от всякакви плавателни съдове.

D-Marin-Didim

didim-turkije_347_3

Въпреки популярността си, Дидим не е от местата, които смущават с пренаселеност и шум – спокойствието е едно от основните му предимства, а хотелските комплекси отговарят напълно на високите стандарти, с които по принцип свързваме турското крайбрежие. Изобилието от невероятно вкусна храна е неустоимо изкушение за всеки турист, като задължително трябва да опитате от местните деликатеси с морски дарове.

4

didim2

didim

Излежаването на плажа и хапването на корем можете да съчетаете и с разходка, която да ви върне далеч назад във времето. Свидетелства за уреден живот тук има още от 8000 г. пр. н. е, което обуславя и разнообразните исторически сгради и паметници в района. Близо до Дидим се намират древните йонийски градове Милет и Дидима (откъдето идва и настоящото име на курорта). Там можете да разгледате останките на Храма на Аполон, който е бил едно от най-свещените места в Античността. Първоначалната постройка е била разрушена по време на Персийските войни, а впечатляващите колони, които и до днес се извисяват към небето, са останки от възстановения след победата на Александър Македонски над персите храм.

Apollon_Tapinagi

Didyma_médusa_2009_04_28

Не по-малко интересен и Храмът на Посейдон в Дидим, в който ще ви посрещне каменно изображение на Медуза – популярен образ от древногръцката митология, най-известната от трите сестри горгони и единствената смъртна сред тях. Вероятно знаете, че според преданията тя можела да вкаменява хората само с поглед и е била обезглавена от Персей, но дори след това главата й, обрамчена от змии вместо коси, продължавала да има същата сила. Е, за каменното й изображение в Дидим се знае, че е безопасно, така че спокойно можете да го погледнете в очите! 🙂

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!