Дидим – перфектната комбинация от великолепна природа и исторически забележителности

Дълги и слънчеви плажни ивици, лазурно сини морски води, красива природа и исторически забележителности, които нашепват за мистериозни легенди и вълнуващи далечни събития – всичко това накуп предлага един от най-красивите градове по бреговете на Егейско море в Турция: Дидим.

didim_altinkum1[1]


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Разположен на около 200 км южно от Измир, Дидим постепенно се налага като от най-популярните курорти в съседната ни държава. И това не е случайно – климатът там е перфектен за плаж през по-голямата част от годината и дори през зимата не става толкова студено, че да не можеш да практикуваш водни спортове, които са една от любимите атракции на приключенски настроените туристи. Дидим разполага и с изключително модерно пристанище за яхти, на което можете да видите огромно разнообразие от всякакви плавателни съдове.

D-Marin-Didim

didim-turkije_347_3

Въпреки популярността си, Дидим не е от местата, които смущават с пренаселеност и шум – спокойствието е едно от основните му предимства, а хотелските комплекси отговарят напълно на високите стандарти, с които по принцип свързваме турското крайбрежие. Изобилието от невероятно вкусна храна е неустоимо изкушение за всеки турист, като задължително трябва да опитате от местните деликатеси с морски дарове.

4

didim2

didim

Излежаването на плажа и хапването на корем можете да съчетаете и с разходка, която да ви върне далеч назад във времето. Свидетелства за уреден живот тук има още от 8000 г. пр. н. е, което обуславя и разнообразните исторически сгради и паметници в района. Близо до Дидим се намират древните йонийски градове Милет и Дидима (откъдето идва и настоящото име на курорта). Там можете да разгледате останките на Храма на Аполон, който е бил едно от най-свещените места в Античността. Първоначалната постройка е била разрушена по време на Персийските войни, а впечатляващите колони, които и до днес се извисяват към небето, са останки от възстановения след победата на Александър Македонски над персите храм.

Apollon_Tapinagi

Didyma_médusa_2009_04_28

Не по-малко интересен и Храмът на Посейдон в Дидим, в който ще ви посрещне каменно изображение на Медуза – популярен образ от древногръцката митология, най-известната от трите сестри горгони и единствената смъртна сред тях. Вероятно знаете, че според преданията тя можела да вкаменява хората само с поглед и е била обезглавена от Персей, но дори след това главата й, обрамчена от змии вместо коси, продължавала да има същата сила. Е, за каменното й изображение в Дидим се знае, че е безопасно, така че спокойно можете да го погледнете в очите! 🙂

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!