Джал Махал - чудният воден дворец в Джайпур

Когато гледаш двореца Джал Махал ти се струва, че е увиснал във въздуха и едва докосва повърхността на водата. Разбира се, не е така – всъщност три етажа от тази чудна постройка през по-голямата част от годината са потопени под повърхността, така че видим е само най-горният, четвърти.

Наричат Джал Махал „водният дворец”, точно защото е построен в езеро. То се казва Ман Сагар и се намира на няколко километра западно от Джайпур, столицата на най-голямата провинция в Индия Раджастан. Джайпур, познат още като „розовия град” заради цвета на мазилката, използвана за почти всички сгради, е известен с невероятно добре изработения си градоустройствен план, както и с факта, че е най-големият център за преработка на полускъпоценни камъни в света.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Джал Махал е една от най-големите и най-популярни забележителности в района. В дъждовния сезон той „плува” в езерото, а когато настъпи сухото време, в началото на лятото, стените му постепенно излизат на повърхността, тъй като водата пресъхва. Дворецът е построен през 18 век от тогавашния владетел Мадхо Сингх I, който го използвал като своя лятна резиденция. Едно от хобитата му било да ловува патици, затова и избрал точно това място – и до днес езерото Ман Сагар е обитавано от много и най-разнообразни пернати създания.

2

Дворецът Джал Махал привлича много туристи не само заради необичайното си местоположение, но и заради сложната си и красива архитектура, прекрасен пример за индо-моголския стил. До него води специално построен път, а посетителите могат да се насладят на гледката към езерото и околните хълмове, наречени Нахаргарх, от красиво резбованите балкони на етажа, който се намира над водата през цялата година. Отдалеч дворецът е особено впечатляващ по тъмно, когато целият е облян в светлини, отразявани от спокойната повърхност на Ман Сагар.

Jal_Mahal

Снимки: Mohammad Usaid Abbasi
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!