Граф Дракула – между мит и реалност

Имало едно време… така започват всички приказки. Дори и най-мрачните, като тази.

Местността Трансилвания в Румъния е едно от онези мистични места по света, за които хората рядко говорят. И то не толкова поради незнание, а по-скоро заради страх и суеверия. Горите на Трансилвания са забранена за изсичане зона, защитена от закона. Тези тъмни и непристъпни местности пазят и до днес неразказани тайни…


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

…Недалеч от град Брашов в централна Румъния, на един висок, непристъпен хълм се издига известен и страховит замък. Острите му 60-метрови кули разцепват небето над Брашов и се губят в облаци. Високите му, прави крепостни стени го обграждат от всички страни, за да го защитят от нежелани посетители.

Още щом ги приближиш, те побиват тръпки и тялото ти започва да трепери от пронизващия вятър.

В множеството помещения и вътрешни пространства се преплитат коридори, тесни стълбища и тайнствени лабиринти.

В тесните стаички могат да се видят тежки дървени мебели като маси, столове, легла и скринове, полилеи от ковано желязо и всякакви предмети от бита. Паяжини, черепи, сухи листа и тикви допринасят за страховитата атмосфера.

Във вътрешния двор на замъка има каменен кладенец с железен кръст отгоре. Твърди се, че на дъното му имало не вода, а таен проход.

Замъкът бил завършен през 1382 година и служел като резиденция за срещи, лов и гуляи.
Тук често отсядал един знаменит владетел – покровителят на цяло Влашко Влад III Цепеш.

Цепеш живял и управлявал своето княжество през XV век, времето, в което Османската империя плячкосвала и завладявала всичко наред.

Той бил решителен и целеустремен. Като млад лежал в османски затвор. След излизането си на свобода решил да отмъсти. И той като баща си станал член на тайното общество “Орден на Дракона”. Започнали да го наричат Дракула (син на дявола).

Влад Дракула бил жесток владетел. Понякога организирал пищни тържества зад стените на крепостта, а след това убивал гостите си, като ги набучвал на кол. Дракула ги наблюдавал как агонизират и веднъж дори се “пошегувал”: “Все пак тези хора имат някаква грация…”

Използвал и други методи на мъчение, като често се случвало по негово нареждане хора да бъдат одирани живи, сварявани, обезглавявани, ослепявани, изгаряни, набождани с пирони, погребвани живи или жигосвани.

През XV век Влашко водело постоянни войни с османците. Дракула обаче не отстъпвал – опожарявал цели села и пускал отрова в кладенците.

Днес замъкът в Сигишоара е превърнат в музей, а образът на Дракула – митологизиран. Английският писател Брам Стокър създава художествения образ на Дракула, като описва историята му в роман. Оттогава насам излизат множество версии и екранизации за живота на жестокия владетел, една от друга по-страшни и интригуващи.

За да се докоснете обаче до автентичния образ на Влад Цепеш -Дракула, трябва да посетите този уникален каменен замък. Тук мистиката се преплита с реалността, времето се връща назад, а ефектът е умопомрачителен.

За Николай
Изкушени от вечния порив да търсим и намираме, ние се отправяме на далечно пътешествие към непознати земи, покоряваме непристъпни върхове, хвърляме се в студените, дълбоки води на неизвестното, стъпваме с боси крака по пясъка на девствени плажове, за да изследваме нови и нови светове. Човешкият стремеж към познание ни отвежда на различни места, попиваме от културата на чужди народи, за да разберем по-добре другите и себе си. Така се носим по вълните на живота и пътувайки към своя свят, откриваме истински стойностните неща, заради които си заслужава да се впускаме в нови приключения, които вдигат адреналина, отварят сетивата и пронизват сърцата ни всеки ден, всеки божи ден до края на дните ни. Още от мен четете тук: nikolaynanchev.blogspot.com