Граф Дракула – между мит и реалност

Имало едно време... така започват всички приказки. Дори и най-мрачните, като тази.

Местността Трансилвания в Румъния е едно от онези мистични места по света, за които хората рядко говорят. И то не толкова поради незнание, а по-скоро заради страх и суеверия. Горите на Трансилвания са забранена за изсичане зона, защитена от закона. Тези тъмни и непристъпни местности пазят и до днес неразказани тайни…

[gallery type="rectangular" size="full" ids="26832,26833,26834"]

…Недалеч от град Брашов в централна Румъния, на един висок, непристъпен хълм се издига известен и страховит замък. Острите му 60-метрови кули разцепват небето над Брашов и се губят в облаци. Високите му, прави крепостни стени го обграждат от всички страни, за да го защитят от нежелани посетители.

[gallery type="rectangular" size="full" ids="26838,26839"]

Още щом ги приближиш, те побиват тръпки и тялото ти започва да трепери от пронизващия вятър.

В множеството помещения и вътрешни пространства се преплитат коридори, тесни стълбища и тайнствени лабиринти.

[gallery type="rectangular" size="full" ids="26841,26842"]

В тесните стаички могат да се видят тежки дървени мебели като маси, столове, легла и скринове, полилеи от ковано желязо и всякакви предмети от бита. Паяжини, черепи, сухи листа и тикви допринасят за страховитата атмосфера.

[gallery type="rectangular" size="full" ids="26843,26844,26845,26846,26847,26848,26849"]

Във вътрешния двор на замъка има каменен кладенец с железен кръст отгоре. Твърди се, че на дъното му имало не вода, а таен проход.

[gallery type="rectangular" size="full" link="file" ids="26851,26852,26853"]

Замъкът бил завършен през 1382 година и служел като резиденция за срещи, лов и гуляи.
Тук често отсядал един знаменит владетел – покровителят на цяло Влашко Влад III Цепеш.

Цепеш живял и управлявал своето княжество през XV век, времето, в което Османската империя плячкосвала и завладявала всичко наред.

Той бил решителен и целеустремен. Като млад лежал в османски затвор. След излизането си на свобода решил да отмъсти. И той като баща си станал член на тайното общество “Орден на Дракона”. Започнали да го наричат Дракула (син на дявола).

[gallery type="rectangular" size="full" link="file" ids="26856,26857"]

Влад Дракула бил жесток владетел. Понякога организирал пищни тържества зад стените на крепостта, а след това убивал гостите си, като ги набучвал на кол. Дракула ги наблюдавал как агонизират и веднъж дори се “пошегувал”: “Все пак тези хора имат някаква грация…”

[gallery type="rectangular" size="full" link="file" ids="26858,26859,26860"]

Използвал и други методи на мъчение, като често се случвало по негово нареждане хора да бъдат одирани живи, сварявани, обезглавявани, ослепявани, изгаряни, набождани с пирони, погребвани живи или жигосвани.

През XV век Влашко водело постоянни войни с османците. Дракула обаче не отстъпвал – опожарявал цели села и пускал отрова в кладенците.

[gallery type="rectangular" size="full" link="file" ids="26861,26862"]

Днес замъкът в Сигишоара е превърнат в музей, а образът на Дракула – митологизиран. Английският писател Брам Стокър създава художествения образ на Дракула, като описва историята му в роман. Оттогава насам излизат множество версии и екранизации за живота на жестокия владетел, една от друга по-страшни и интригуващи.

За да се докоснете обаче до автентичния образ на Влад Цепеш -Дракула, трябва да посетите този уникален каменен замък. Тук мистиката се преплита с реалността, времето се връща назад, а ефектът е умопомрачителен.

За Николай
Avatar
Изкушени от вечния порив да търсим и намираме, ние се отправяме на далечно пътешествие към непознати земи, покоряваме непристъпни върхове, хвърляме се в студените, дълбоки води на неизвестното, стъпваме с боси крака по пясъка на девствени плажове, за да изследваме нови и нови светове. Човешкият стремеж към познание ни отвежда на различни места, попиваме от културата на чужди народи, за да разберем по-добре другите и себе си. Така се носим по вълните на живота и пътувайки към своя свят, откриваме истински стойностните неща, заради които си заслужава да се впускаме в нови приключения, които вдигат адреналина, отварят сетивата и пронизват сърцата ни всеки ден, всеки божи ден до края на дните ни. Още от мен четете тук: nikolaynanchev.blogspot.com